Sinaxa stareților și starețelor din Episcopia Sălajului

Sub președenția Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a avut loc joi, 3 aprilie 2014, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, sinaxa stareților și starețelor din Eparhie, a precizat Părintele Arhid. Adrian Onica.

La această sinaxă au participat stareții și starețele celor șapte așezăminte monahale din județul Sălaj. Întrucât aceasta a fost prima sinaxă desfășurată în noua clădire a sediulului Centrului Eparhial, Preasfințitul Părinte Petroniu le-a urat bun venit Preacuvioșilor Părinți stareți și Preacuvioaselor Maici starețe. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor mănăstirilor și schiturilor din Eparhie pentru ajutorul acordat pe tot parcursul lucrărilor de ridicare și finalizare a sediului Centrului Eparhial.

Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Petroniu a adus la cunoștință celor prezenți hotărârea Sinodului Mitropolitan al Clujului, Maramureșului și Sălajului de înființare a Mănăstirii Tuturor Sfinților din Municipiul Zalău. Această mănăstire, al 8-lea așezământ monahal din Eparhie, s-a născut din inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, fiind considerată o necesitate misionar-pastorală a Eparhiei și mai cu seamă a credincioșilor din urbea de la poalele Meseșului.

În continuare, părinții stareți și maicile starețe au prezentat referate cuprinzând activitatea mănăstirilor pe care le conduc și s-au discutat probleme de ordin administrativ, gospodăresc și duhovnicesc ivite în cadrul obștilor monahale.

În Episcopia Sălajului funcționează în prezent 7 mănăstiri și schituri, dintre care patru mănăstiri de monahi (Strâmba, Voivodeni, Bălan și Bobota), două mănăstiri de maici (Bic și Rus) și un schit de maici (Marca). În toate aceste așezăminte monahale viețuiesc, după rânduiala Sfintei Biserici și în conformitate cu rânduielile monahale, 33 de călugări și călugărițe, care se ostenesc, după putere, să slujească lui Dumnezeu și oamenilor.

Comentarii Facebook


Știri recente