Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Bucureștilor

La Mănăstirea prahoveană Sfânta Cruce – Caraiman s-a desfășurat, astăzi, 12 septembrie 2014, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sinaxa stareților și starețelor așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Bucureștilor. Tema întrunirii este Legătura dintre Pocăință și Euharistie – lumina vieții monahale.

Lucrările au fost prezidate Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a deschis și lucrările Sinaxei: „Această temă este deosebit de importantă, deoarece atât Taina Pocăinței cât și Taina Euharistiei sunt strâns legate de însăși vocația monahală. Deci, monahul este un om care se pocăiește nu doar pentru sine, ci și pentru alții și nu se roagă doar pentru sine, ci pentru alții. Fără pocăință nu este mântuire. Iar dascăli ai pocăinței au fost cei care ne-au organizat viața lor ca o viață de pocăință sistematică. De aceea, însemnele călugărului, prin ele însele arată vocația călugărului ca om al pocăinței”, a spus Preafericirea Sa.

Pocăința este ușa Împărăției Cerurilor, a mai spus Patriarhul României:”Scriitorul bisericesc Lactanțiu spunea că o Biserică care a pierdut simțul pocăinței nu mai este Biserică adevărată. O Biserică fără Taina Pocăinței nu mai este călăuzitoare spre mântuire. Deci, pocăința este îndemnul Mântuitorului, începutul Evangheliei, este cuprinsă ca îndemn în predica Sfântului Ioan Botezătorul, marele dascăl al pocăinței și a fost reluată de către marii sfinți ca temă nu doar de meditație, ci și de învățătură pastorală. Dar instituția în care pocăința este organizată în modul cel mai sistematic și mai intens este Mănăstirea”, a mai explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericirea Sa a mai vorbit și despre rolul și provocările duhovnicului în zilele noastre, dar și despre legătura dintre acesta și credincioși: „Nu putem în termeni matematici și în unități de timp să cuprindem stări sufletești. Unul se pocăiește într-un timp scurt pe când altul într-un timp foarte lung. Depinde de râvnă, de intensitate. Nu poate nimeni cuantifica în termeni materiali sau matematici stări duhovnicești ale sufletului. Între regulă și penitent este îndrumătorul duhovnic care știe că pentru același păcat nu se dă același canon, ci se cercetează care e starea sufletească a păcătosului, care este nivelul creșterii duhovnicești al responsabilității și al capacității lui de a împlini canonul. Avem aici o mare responsabilitate. Cum îi învățăm pe ceilalți să fie liberi și responsabili în același timp. Și să facă nu de frică ceva bun, ci din convingere și din dorința de a dobândi mântuirea, nu de teama pedepselor”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 43 de unități monahale, între acestea numărându-se mănăstiri schituri și metocuri.

În continuare, au loc discuții libere pe marginea temei abordate anul acesta. Înainte de începerea Sinaxei a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Caraiman de către exarhii mănăstirilor și stareții marilor mănăstiri.

Sinaxa monahală va include și două evenimente speciale în următoarele zile, a declarat pentru Radio TRINITAS Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor: „În ziua de 13 septembrie participanții la Sinaxă, stareți și starețe, egumeni și egumene, vor urca pe platoul Bucegi unde la locul pe care se va construi o biserică închinată eroilor neamului se va face o slujbă specială, un Acatist al Înălțării Sfintei Cruci și un parastas de pomenire a tuturor eroilor neamului. Apoi, în ziua de 14 septembrie, de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci Mănăstirea Caraiman își serbează hramul și cu acest prilej Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi și de stareții care participă la această sinaxă și alți preoți vor oficia slujba hramului și târnosirea bisericii mari a Mănăstirii Caraiman”.

La nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor sinaxa este organizată anual, iar pe Mitropolie, întâlnirea cu stareții și starețele așezămintelor monahale are loc periodic.

Comentarii Facebook


Știri recente