Sinaxa stareților și a starețelor din Arhiepiscopia Târgoviștei

Joi, 20 martie 2014, în Aula Sf. Voievod Neagoe Basarab a Reședinței eparhiale din Târgoviște, sub președinția Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, s-a desfășurat Sinaxa stareților și a starețelor din Arhiepiscopia Târgoviștei, pe ordinea de zi aflându-se probleme curente ale comunităților monahale din Eparhie, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Evenimentul a început cu rugăciunea de binecuvântare și cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinției Sale, care a evidențiat importanța pastoral-misionară a monahismului pentru viața de credință și spiritualitatea Bisericii noastre, precum și aportul monahilor la promovarea valorilor evanghelice în societatea contemporană.

În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme duhovnicești, administrative, cultural-educaționale și economic-gospodărești ale celor douăsprezece așezăminte monahale din Eparhia noastră, în cadrul discuțiilor prezentându-se și modalitatea în care au fost rezolvate acestea, în mod specific, de una sau alta din comunitățile monahale. S-a accentuat nevoia educației permanente, a perfecționării, a respectării rigorii legislației canonice cu privire la viața monahală, dar și modalități de aprofundare a spiritualității ortodoxe și a studiului teologic, precum și mijloace de promovare a bunei orânduieli administrativ-gospodărești în viața obștilor monahale. De asemenea, au fost prezentate hotărârile recente ale Sfântului Sinod cu privire la monahism și modalitățile concrete de ducere la îndeplinire și respectare a lor. S-a subliniat și necesitatea intensificării legăturilor duhovnicești și misionare dintre mânăstire și parohie, pentru a oferi lumii noastre o puternică mărturie misionară, iar bucuria Evangheliei lui Hristos să poată susține viața de credință a creștinilor noștri, prin efortul susținut al celor două entități ecleziale. Au fost reamintite evenimentele majore ale anului în curs: comemorarea omagială a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, la 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, dimpreună cu fiii și sfetnicul său, și comemorarea celor 360 de ani de la trecerea la cele veșnice a Voievodului Matei Basarab, ocrotitor și promotor al Ortodoxiei românești, ctitor de civilizație, cultură și spiritualitate românească.

Sinaxa reprezintă adunarea stareților și a starețelor mânăstirilor în care se discută probleme de ordin duhovnicesc, administrativ și cultural, fiind și un bun prilej ca aceștia să-și poată împărtăși experiența spirituală și gospodărească, dar și să inițieze proiecte comune de promovare a misiunii Bisericii în societatea contemporană.

Comentarii Facebook


Știri recente