Sinaxă monahală la Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia din județul Neamț a găzduit joi, 07 iulie 2016, Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor, informează site-ul doxologia.ro. Sinaxa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Întâlnirea monahală din acest an a avut tema „Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieții duhovnicești și administrative ale mănăstirii”.

60 de stareţi şi stareţe din Arhiepiscopia Iaşilor, alături de părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, au participat în ziua de 7 iulie la Sinaxa monahală anuală, organizată la Mănăstirea Agapia.

Programul Sinaxei a debutat cu slujba Sfintei Liturghii arhierești, la finalul căreia Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt: „Ne-am rugat în timpul Sfintei Liturghii ca Dumnezeu să primească jertfa călugărilor și călugărițelor din sfintele noastre mănăstiri, care au lepădat și tind să lepede grija cea lumească, îndepărtându-se de lume tocmai pentru a o iubi mai mult pe aceasta prin rugăciune și prin conducerea ei către Dumnezeu. Am săvârșit Sfânta Liturghie și ca binecuvântare pentru întâlnirea pe care o am cu părinții stareți și maicile starețe, persoane chemate să cârmuiască în numele Bisericii și în numele chiriarhului obștile monahale, pentru ca acestea să rămână pe cale, să nu se îndepărteze de la dreapta credință, să rămână în feciorie, ascultare și sărăcia cea de bunăvoie, întreita hrană a monahului, care-l ajută pe acesta să viețuiască frumos în această lume și să fie pregătit pentru taina Împărăției Cerurilor”.

După Sfânta Liturghie, au avut loc discuțiile în plen. Tema Sinaxei din acest an a fost „Legăturile monahilor cu mirenii în contextul vieții duhovnicești și administrative ale mănăstirii”.

Într-un cuvânt din Pateric, se spune că monah este acela care se luptă până la sfârșitul vieții să se despovăreze de duhul lumii, pentru a primi duhul lui Dumnezeu. Duhul lumii este precum o cascadă care curge neîntrerupt asupra societății, asupra vieții de familie, și bate și la porțile mănăstirii. Vorbim adesea despre faptul că lumea este secularizată. Este o contradicție în această afirmație; lumea în sine, după căderea în păcat, este secularizată. Cuvântul «secularizare» și cuvântul «lume» sunt aproape doi termeni identici. Problema nu o reprezintă secularizarea lumii, ci problema o reprezintă secularizarea parohiilor și a mănăstirilor în fața duhului lumii, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în cuvântul de deschidere a lucrărilor Sinaxei.

Comentarii Facebook


Știri recente