Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi

În zilele de 9 și 10 iulie 2011 s-a desfășurat la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Wentworth, (Quebec, Canada) prima sinaxă monahală din Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi, după cum ne informează romarch.org. Alături de IPS Arhiepiscop Nicolae și PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar au participat arhim. Nicodim Bibarț și monah Efrem (Parohia Înălțarea Sfintei Cruci, Upland, California), arhim. Nicholas Giroux (Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Toronto), Ierom. Cyrille Bradette și fratele Ilie (Acoperământul Maicii Domnului, Wentworth), protosinghel Vincențiu Temirov și ierom. Paisie Buhnilă (Mânăstirea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Middletown, New York).

Ziua de sâmbătă 9 iulie a fost începută cu Sf. Liturghie după care s-a trecut la sinaxa propriu-zisă. IPS Nicolae a avut cuvântul de deschidere în care a subliniat importanța mănăstirilor în lucrarea misionară a Arhiepiscopiei. S-a trecut apoi la ordinea de zi. Fiecare dintre cei prezenți au făcut o scurtă prezentare autobiografică. Au fost prezentate de asemenea mănăstirile din care provin împreună cu stadiul proiectelor sau lucrărilor în curs. S-a constatat că toate mănăstirile au fost fondate după anul 2000 și că există un număr de 13 călugări în toată Arhiepiscopia. Datorită numărului redus de monahi, mănăstirile se întrețin din donațiile credincioșilor, din producția de lumânări, din veniturile personale a celor care au practicat o meserie în viața activă etc. Unele mănăstiri au proprietățile lor, altele deocamdată au închiriat spații care le permit să funcționeze decent.

La al doilea punct de pe ordinea de zi s-a discutat necesitatea redactării unui proiect de statut al mănăstirilor până anul viitor care odată aprobat să fie inclus în Statutul Arhiepiscopiei. S-a decis ca sinaxa monahală să se țină la fiecare doi ani. S-a cerut mănăstirilor să prezinte Arhiepiscopiei toate actele necesare (act de proprietate, asigurare etc) precum și un raport financiar și de activitate anual.

După-amiază sinaxa a continuat cu chestiuni legate de activitatea pastorală. S-a decis instituirea unei duminici dedicate vieții monastice în care parohiile să îndemne pe credincioși lor să viziteze aceste așezăminte sprijinindu-le spiritual și material. De asemenea s-a propus ca prin rotație la fiecare 2 – 3 ani să se organizeze un eveniment important în fiecare mănăstire care să poată face cunoscută mai bine prezența și misiunea ei în regiunea respectivă, precum și viața monahală în general. S-a decis să se ofere un spațiu în cadrul publicațiilor Arhiepiscopiei (buletinul electronic, revista și almanahul Credința) articolelor despre viața monahală.

La sfârșitul întâlnirii s-a hotărât ca următoarea întâlnire să aibă loc pe data de 13 – 14 iulie 2013 la mănăstirea Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi (Middletown, New York).

Duminică 10 iulie s-au săvârșit slujba Ceasurilor și Sf. Liturghie în prezența unui număr mare de credincioși veniți din toate parohiile din zona Montreal. Agapa frățească a încheiat această frumoasă zi de împreună slujire

Comentarii Facebook


Știri recente