Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a avut ca temă „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”

Mănăstirea Putna a găzduit marți Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, în contextul Anului omagial și comemorativ 2022, a avut tema „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”.

Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Au mai participat Arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ eparhial, Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din arhiepiscopie, exarhii zonali, consilieri eparhiali, precum și părinții protoierei.

Sinaxa a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica mare a mănăstirii de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu părinții mănăstirii.

Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a desfășurat marți, 4 octombrie 2022, la Mănăstirea Putna și a avut ca temă „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Lucrările s-au desfășurat apoi la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna.

Prezența lui Dumnezeu în lume ia chipul rugăciunii

Au fost prezentate referate legate de tema sinaxei. Stavrofora Maria Magdalena Gherghina, stareța Mănăstirii Dragomirna, a prezentat un studiu al monahiei Alexandra Crețu, membră a aceleiași obști, care a avut ca temă „Rugăciunea în Vechiul Testament”.

„De modul în care omul se așază înaintea lui Dumnezeu depinde dacă ceea ce spune sau face devine sau nu o rugăciune. Aici avem deja tipul rugăciunii celui ce se află la începutul drumului său către Dumnezeu. Astfel învățăm de la Părinți că așezarea noastră la rugăciune trebuie să se facă nu cu scopul de a-L vedea pe Dumnezeu, ci de a fi văzuți de către El. Noi ne înfățișăm de fapt lui Dumnezeu, I ne arătăm Lui, așa cum vedem din modelul pe care Vechiul Testament ni-l pune înainte”, se explică în lucrare.

Protos. Hrisostom Ciuciu, membru al obștii Mănăstirii Putna, a avut o prelegere cu tema „Rugăciunea în Noul Testament”.

Protos. Hrisostom Ciuciu de Mănăstirea Putna a vorbit despre rugăciune în Noul Testament la Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților marți, 4 octombrie 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

„În Noul Testament Dumnezeu‑Tatăl este nevăzut – dar nu departe – prin prisma faptului că El poate fi văzut doar în Fiul. Cuvântul, Care în Vechiul Testament era înțeles mai mult ca învățătură, având rol de călăuză către voia lui Dumnezeu, devine în Noul Testament, prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, prezența reală a lui Dumnezeu în lume, iar pentru noi Acesta (Cuvântul) ia chipul rugăciunii”, a explicat părintele protosinghel.

În cadrul discuțiilor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a subliniat: „Materia se convertește în ceea ce este esențial vieții omului prin rugăciune. Dar rugăciunea nu trebuie să fie făcută oricum, trebuie să fie făcută pe fondul credinței și a voinței. Crezi că pot să fac Eu aceasta? Întreba Iisus. Da, Doamne, cred. Ajută necredinței mele. Voiești să te faci sănătos? Da, Doamne, voiesc.”

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, i-a încurajat pe reprezentanții cinului monahal să citească scrierile Sfântului Ioan Scărarul, mai ales Cuvântul 28 din Scara lui: „Un începător, dar și un călugăr cu mulți ani de mănăstire, dacă citește cu luare-aminte și poate de mai multe ori, cuvântul Sfântului Ioan Scărarul despre rugăciune, cred că are un bun început sau bună primenire, dacă e după un timp de mănăstire, în a învăța cum să se roage.”

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor din eparhie, la Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, desfășurată marți, 4 octombrie 2022, la Mănăstirea Putna. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

După prelegeri, participanții au vizitat atelierele de restaurare, pictură și legătorie carte și expoziția „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică” din cadrul Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”.

Propuneri de la sectoarele eparhiale

În a doua parte a Sinaxei, au fost prezentate propuneri din partea Sectoarelor Centrului Eparhial Suceava și au fost dezbătute probleme de ordin administrativ.

Sectorul Fonduri Externe și Interne, reprezentat pr. director Florin Lupu, a adus în atenție posibilitățile de accesare a unor linii de finanțare.

Pr. Dan Gheorghiță, consilier la Serviciul Intern de Prevenire și Protecție, a vorbit despre necesitatea respectării legislației în domeniile securității și sănătății în muncă și situațiilor de urgență. Sfinția sa a evidențiat și rolul asigurării bunurilor aparținând unităților de cult, dar și al instruirii personalului monahal care își desfășoară activitatea la unitățile de cult aflate în apropierea pădurilor cu privire la riscurile existente în pădure.

Arhim. Mihail Bălan și Arhim. Nectare Clinci la Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care s-a desfășurat marți, 4 octombrie 2022, la Mănăstirea Putna. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Pr. Constantin Oprea, consilier la Sectorul Cultural, a invitat monahii și monahiile să scrie despre viața monahală sau despre aspecte inedite din istoria mănăstirilor și să publice studii sau articole științifice. Au fost propuse și cursuri de restaurarea textilelor și icoanelor.

Pr. Ștefan Mihalcea, consilier la Sectorul Media și Comunicare, a recomandat o sporită atenție asupra conținutului materialelor postate pe rețelele de socializare ale unităților de cult, precum și necesitatea obținerii arhiereștii binecuvântări în cazul aparițiilor în mass-media, din proprie inițiativă sau la invitația unui trust de presă.

Pr. Filaret Ruscan, consilier la Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, a subliniat că serviciile religioase se pot oficia în mănăstiri doar cu acordul chiriarhului, iar în parohii numai cu acordul parohului și a făcut apel pentru ajutarea parohiilor și mănăstirilor care întâmpină dificultăți pastoral-misionare.

Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a desfășurat marți, 4 octombrie 2022, la Mănăstirea Putna și a avut ca temă „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

La inițiativa Părintelui Arhiepiscop Calinic, Arhid. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic, a invitat stareții și starețele să încurajeze personalul monahal să se înscrie la cursuri universitare de Licență, Masterat și Doctorat, pentru ca experiența și cunoștințele lor să fie puse apoi în slujba mănăstirilor în care viețuiesc.

Sectorul Economic-Financiar, condus de pr. consilier Viorel Ilișoi, a încurajat schiturile cu personalitate juridică să pregătească documentația în vederea schimbării statutului în mănăstire.

Protos. Alexandru Moroșan de la Sectorul de Asistență Socială și Medicală a adus în atenție necesitatea licențierii serviciilor sociale oferite de mănăstiri, subliniind că aceasta facilitează accesul la forme de finanțare locale, județene, naționale sau europene.

S-au mai discutat chestiuni juridice și despre importanța inventarierii bunurilor locașurilor de cult.

Prezentare de carte

Întâlnirea a continuat cu prezentarea unor cărți recent apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Volumul „Comentariu la Tatăl nostru”, scris de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a fost prezentat de pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier la Sectorului Editură și Tipografie a Centrului Eparhial Suceava.

Arhim. Dosoftei Dijmărescu a prezentat cartea „Despre dumnezeiescul har” de arhim. Dosoftei Murariu la Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților marți, 4 octombrie 202. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat volumul „Despre dumnezeiescul har”, semnat de arhim. Dosoftei Murariu, trecut la cele veșnice în anul 1990:

„Cartea vorbește despre lucrarea harului în Sfintele Taine și în nevoința personală – o viziune unitară a acestora, o viziune adevărată în care lucrarea lui Dumnezeu în corpul comunitar al Bisericii nu este pusă în opoziție cu lucrarea Sa cu fiecare om. Biserica naște sfinți prin Duhul Sfânt, sfințenia este viața Bisericii în Duhul Sfânt.”

Distincție

În cadrul evenimentului, Preasfințitul Părinte Calinic a acordat Stavroforei Mihaela Cozmei, stareța Mănăstirii Sucevița, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

IPS Calinic al Sucevei și Rădăuților, a oferit o distincție stareței Mănăstirii Suvevița la Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților marți, 4 octombrie 202. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

În încheiere, Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din eparhie și gazda sinaxei, a evidențiat o serie de aspecte administrative și a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Calinic, Părintelui Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, părinților consilieri, protopopilor și exarhilor, precum și tuturor starețelor și stareților care au participat.

Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a desfășurat marți, 4 octombrie 2022, la Mănăstirea Putna și a avut ca temă „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Fiecare participant a primit în dar câte un exemplar din cele mai recente volume semnate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, „Izvoare și icoane făcătoare de minuni” și „Rugăciunea Tatăl Nostru – un comentariu pentru omul grăbit”.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente