Simpozionul teologic din Capitală continuă, pe tema Crezului niceean: „O paradigmă fundamentală și mereu actuală”

Simpozionul Internațional de Teologie „Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325): credința ortodoxă – baza unității Bisericii” a continuat joi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Comunicările din a doua zi a evenimentului s-au concentrat pe Crezul niceean.

Prima prezentare a aparținut pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Autorul a evidențiat valoarea paradigmatică a Crezului niceean pentru formulările dogmatice ulterioare ale Bisericii, notează Ziarul Lumina.

O paradigmă fundamentală și mereu actuală

„Crezul niceean constituie o paradigmă fundamentală și mereu actuală pentru întreaga dezvoltare ulterioară a dogmei, cultului și spiritualității Bisericii Ortodoxe”, a spus pr. Ștefan Buchiu.

„Caracterul său paradigmatic rezidă tocmai în faptul că stabilește clar principiul inseparabilității celor două dogme centrale ale Ortodoxiei: dogma trinitară și cea hristologică. Misiunea actuală a teologiei ortodoxe, așa cum a fost subliniată și de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, constă tocmai în reafirmarea consecventă și fidelă a acestui adevăr fundamental în fața noilor provocări doctrinare și spirituale contemporane, păstrând astfel nealterată bogăția integrală a credinței și vieții Bisericii”.

Pr. Ștefan Buchiu. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În continuare, prof. dr. Theresia Hainthaler, teolog apusean, a vorbit despre hristologia Simbolului de la Niceea, „punctul de referință standard și de nedisputat al credinței pentru toate părțile”.

Introducerea Crezului în Liturghie

Pr. prof. univ. dr. Daniel Benga, cadru didactic al Universității Ludwig-Maximilian din München, Germania, a detaliat receptarea Crezului niceo-constantinopolitan în Botez și Sfânta Liturghie.

„Introducerea Crezului în Liturghie a schimbat și structura acesteia și a transformat-o dintr-o invitație la iubire și la îmbrățișare într-o invitație la mărturisirea credinței. Prin Crezul din Liturghie, Anaforaua scufundându-se în tăcere, poporul lui Dumnezeu aude acum credința Bisericii mărturisită de preot în taină la Anafora și cu voce tare de către tot poporul”, a spus părintele Daniel Benga.

Receptarea sinodală

Ultima intervenție a aparținut pr. prof. univ. dr. Sorin Șelaru, consilier patriarhal și directorul Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene. Acesta a adus în discuție receptarea sinodală a credinței formulate la Niceea.

„Hotărârile Sinoadelor Ecumenice sunt importante nu doar pentru faptul că au fixat, formulat sau adoptat doctrina, ci și pentru că ne arată cum au primit credința anterioară a Bisericii, modul cum au precizat-o și modul cum au continuat-o. Ele sunt o cheie de interpretare a păstrării, precizării și transmiterii credinței ortodoxe peste veacuri”, a spus pr. Sorin Șelaru.

Prima sesiune de comunicări a fost moderată de pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale.


Ziua a continuat cu alte două sesiuni de comunicări. Au luat cuvântul prof. dr. Christos Arampatzis, cadru didactic la Facultatea de Teologie a Univer­si­tății „Aristotel” din Salonic, Grecia, prof. dr. Johannes Oeldemann, director al Institutului pentru Ecumenism „Johann-Adam-Möhler” din Paderborn, Germania, protos. asist. dr. Augustin Coman, consilier patriarhal la Sectorul relații externe al Patriarhiei Române.

În a treia sesiune a zilei au vorbit Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, respectiv arhim. dr. Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Vezi programul integral al evenimentului.

Pentru mai multe imagini de la eveniment accesează Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente