Simpozionul Național Sfințenie, cultură și secularizare în Eparhia Râmnicului

În cea de-a doua zi a manifestărilor religioase și culturale dedicate celei de-a XV-a prăznuiri a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Râmnicului, astăzi, 24 septembrie 2013, la Râmnicu Vâlcea au loc mai multe evenimente spiritual-culturale, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prima dintre manifestări zilei a avut loc cu începere de la orele 10.00, în Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, unde s-a desfășurat Simpozionul Național „Sfințenie, cultură și secularizare în Eparhia Râmnicului”.

Evenimentul, organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, s-a bucurat de participarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Moderatorul întâlnirii a fost Părintele Constantin Olariu, Inspector în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschiderea simpozionului Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, iar Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de întâmpinare și a prezentat evenimentul.

În continuare, potrivit programului au fost prezentate în plen următoarele comunicări:

– PS Emilian Lovișteanul – „Misiunea Bisericii în păstrarea și promovarea patrimoniului național”.

– Pr. Prof. Dr. Ștefan Resceanu – „Lucrarea Sfinților Împărați Constantin și Elena în constituirea patrimoniului bisericesc”.

– Pr. Prof. George Pomenește – „Eparhia Râmnicului – sfințenie și cultură în 510 ani de activitate”.

– Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa – „Cultura românească în opera și activitatea absolvenților Seminarului de la Râmnicu Vâlcea”.

– Pr. Prof. Petre Mateescu – „Revista „Renașterea” de la începuturi până în zorii comunismului”.

– Prof. Augustina Sanda Constantinescu – „Renașterea revistei „Renașterea” după 45 de ani”.

– Pr. Prof. Irinel Cojocaru – „Tradiție și actualitate în gândirea teologică a Părintelui D. Stăniloae”.

În partea a doua a evenimentului a avut loc lansarea volumului „Episcopul Vartolomeu Stănescu – În lumina cuvântului”, ediție îngrijită și prefațată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul și apărută la Editura „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim. Prezentarea cărții a fost făcută de către Preasfințitul Episcop Emilian. Cartea „Episcopul Vartolomeu Stănescu – În lumina cuvântului”, reprezintă cel de-al doilea volum din colecția „Ierarhi ai Râmnicului”

La sfârșitul manifestării Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a mulțumit participanților și celor ce s-au ostenit cu organizarea acestui eveniment cultural și spiritual.

Între participanții la simpozion s-au aflat și Prof. Augustina Sanda Constantinescu, Directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea, Prof. Florin Epure, Directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Vâlcea, membrii Consiliului Permanent al Arhiepiscopiei Râmnicului, preoți, profesori universitari, monahi și monahii, profesori și elevi ai Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, precum și cei ai Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

În cadrul zilei de astăzi, manifestările vor continua de la orele 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”, cu etapa eparhială a Concursului Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul” și de la orele 19.00, la Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, cu Concertul dedicat Sfântului Antim Ivireanul, susținut de Corul „Euphonia”.

Comentarii Facebook


Știri recente