Simpozionul Mai aproape unii de alții prin credință, cultură și tradiții, la Giula – Ungaria

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei și sub conducerea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, joi, 3 noiembrie a.c., la Centrul Cultural Român din cadrul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula s-a desfășurat Simpozionul inter-religios „Mai aproape unii de alții prin credință, cultură și tradiții. Dialog inter-cultural și credință creștină”, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La această manifestare realizată cu sprijinul Consiliului Județean Alba și organizată de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, împreună cu Arhiepiscopia de Alba Iulia și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, au participat Pr. Prof. Dr. Nicolae Bolea, Inspector Școlar de Religie al Județului Alba și Profesor de Istorie Bisericească la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”, din Alba Iulia, Pr. Virgil Bolea de la Parohia Bucerdea Vinoasă din Alba Iulia, Prot. Pavel Ardelean, Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Arhim. Calinic Covaci, Consilier Administrativ Bisericesc, Prot. Origen Sabău, Consilier Cultural, Prot Aurel Becan, Consilier cu Asistența Socială, Protosinghel David Pop, Conducătorul Așezământului Monahal și al Centrului Cultural și Pastoral-Misionar de la Budapesta, majoritatea preoților din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, precum și Domnul Călin Cămărășan, Consulul General al României la Giula, Karsai Károly, Preot Romano-Catolic din Șărcad (Sarkad), Barát János, Pastorul Bisericii Reformate din Giula, Doamna Maria Gurzău Czeglédi, Directoarea Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, responsabilele celor șase circumscripții de predare a religiei, din Inspectoratul Școlar Județean din Alba și reprezentanții presei românești din Ungaria, respectiv ai celor două publicații: „Foaia Românească” și „Cronica”.

Desfășurat sub genericul Anului Jubiliar al Tainei Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, Simpozionul de la Giula a cuprins referate legate de tema enunțată („Iubirea jertfelnică, semnul prezenței hristice în familie”), de prezentare a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și a relațiilor dintre ortodocșii români și celelalte culte din Ungaria, sau de prezentare a unor mari personalități din viața Bisericii Ortodoxe Române, de curând canonizate, precum Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și Sfântul Șimion Ștefan, Mitropolitul Bălgradului, sau a altor personalități (Mitropolitul Antonie Plămădeală), precum și a rolului pe care acestea le-au jucat în apărarea Ortodoxiei, dar și în promovarea culturii și a apropierii între oameni, în general. Realizat prin conlucrarea dintre Părinții Origen Sabău și Nicolae Bolea din cele două eparhii implicate în acest proiect, Simpozionul intitulat „Mai aproape unii de alții prin credință, cultură și tradiții” a oferit posibilitatea concretă de cunoaștere reciprocă și de stabilire a unor relații de frățietate între românii aflați în locuri și țări diferite, dar și de deschidere față de celelalte culte și națiuni conlocuitoare, în contextul transilvan sau al viețuirii în diaspora și s-a desfășurat într-o frumoasă atmosferă de bucurie a întâlnirii și de respect reciproc. Referatele prezentate, pregătite cu însuflețire și minuțiozitate științifică, urmează să fie adunate într-un volum care va fi pregătit, de asemenea, prin sprijinul Consiliului Județean și al altor instituții din județul Alba. La final, tuturor celor care au susținut referate le-au fost oferite diplome de participare.

În aceeași zi, însoțiți de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, oaspeții de seamă de la Alba Iulia au putut vizita Catedrala și Reședința Episcopală din Giula, dar și alte obiective de interes turistic din zonă.

Comentarii Facebook


Știri recente