Simpozionul Jertfă și credință la Comloșu Mare

Luni, 7 iulie, în localitatea Comloșu Mare, județul Timiș, s-au desfășurat lucrările simpozionului științific intitulat „Jertfă și credință”, organizat de Parohia Comloșu Mare și administrația locală, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a avut loc la școala din localitate și a întrunit profesori, oameni de cultură și preoți din Arhiepiscopia Timișoarei. Acesta a fost dedicat Anului omagial euharistic și Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, precum și cinstirii memoriei unor personalități locale, care prin viața și opera lor au îmbogățit patrimoniul cultural bănățean. „Am organizat acest eveniment cultural religios în comunitatea noastră în parteneriat cu primăria, administrația locală, care permanent ne sprijină în activitățile culturale și misionare ale parohiei. Ne-am gândit să numim simpozionul acesta „Jertfă și credință” pentru că înaintașii noștri din Comloșu Mare s-au jertfit pentru crezul național al poporului nostru și, pe de altă parte, anul acesta este închinat Sfintelor Taine ale Spovedaniei și Euharistiei, dar și Sfinților Martiri Brâncoveni. Am considerat că este de folos și spre zidire sufletească să legăm jertfa Domnului Iisus Hristos, reflectată în Anul euharistic, cu jerfta Sfinților Martiri Brâncoveni, cu jertfa înaintașilor noștri care prin stăruință, prin răbdare, prin multe încercări și-au păstrat identitatea religioasă, creștin-ortodoxă și națională”, a precizat pr. Cristian Tomescu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Comloșu Mare. În cadrul simpozionului au fost prezentate mai multe referate care au abordat teme precum „Contribuția Sfântului Constantin Brâncoveanu la dezvoltarea Ortodoxiei românești” (pr. dr. Valentin Bugariu, Parohia Birda); „Credință și jertfă în Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei” (pr. Cristian Tomescu); „Mucenicia Sfinților Brâncoveni” (prof. Delia Tomescu) și „Credință și jertfă în dinamica regăsirii și îmbunătățirii noastre” (psiholog Alexandru Băran).

Personalități ale vieții cultural-religioase din Banat

Prezent la eveniment, pr. Gheorghe Sutac, protopop de Sânnicolau Mare, a subliniat câteva dintre personalitățile vieții cultural-religioase bănățene omagiate în cadrul simpozionului: „Am vorbit despre vicarul Gheorghe Cotoșman, un preot și un om de cultură foarte important, în sensul că el a scris monografiile cel mai bine elaborate despre această zonă, încât oricine ar vrea să spună câte ceva despre această zonă de Vest, dacă nu citește monografiile sale nu ar putea afla prea multe. Am auzit și despre Iulian Grozescu, poetul și publicistul originar din Comloșu Mare, care a trăit doar 33 de ani, dar care s-a evidențiat printr-o activitate literară deosebit de importantă. Totodată, cu acest prilej, au fost evocați mai mulți slujitori ai Sfântului Altar care s-au remarcat printr-o lucrare pastoral-misionară și mărturisitoare pilduitoare în perioada comunismului, între aceștia numărându-se și pr. Ioan Negruziu, fost duhovnic al Mănăstirii Timișeni-Șag, care a îndurat multe suferințe datorită credinței și dragostei sale pentru Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Corbii de Piatră din Argeș va fi restaurată

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului anunță restaurarea Mănăstirii Corbii de Piatră printr-un proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul intitulat „Eradicare umiditate, restaurare și punere în valoare a Mănăstirea Corbii de Piatră” are ca obiectiv…