Simpozionul Internațional Artă și civilizație în spațiile monahale românești. Evenimentul a avut ca tematică Anul Omagial 2017

În Arhiepiscopia Târgoviștei a avut loc, în perioada 10-11 octombrie 2017, Simpozionul Internațional Artă și civilizație în spațiile monahale românești. Ediția de anul acesta, a IX-a, s-a intitulat Icoana, fresca, mozaicul.

Lucrările simpozionului au fost deschise marți, 10 octombrie 2017, în Sala Sfântul Ierarh Nifon, a Mănăstirii Stelea din Târgoviște. La eveniment au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, reprezentanți ai UNESCO, oficialități județene și municipale, precum și alți invitați.

Au susținut alocuțiuni personalități ale vieții spirituale și culturale românești, naționale și locale, precum și din afara țării. Printre acestea s-au numărat:

  • Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici;
  • Daniel Popescu, Președintele Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO;
  • Părintele Florin Șerbănescu, Consilier Patriarhal;
  • Alina Mavrodin Vasiliu, Director executiv al Centrului Cultural Cetatea Romanței din Târgoviște.

Cei prezenți au avut ocazia să viziteze Biserica Mănăstirii Stelea și Muzeul Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei din cadrul lăcașului de cult monahal.

Festivitatea de încheiere a avut loc în data de 11 octombrie 2017. În cadrul acesteia, Arhiepiscopul Târgoviștei a evidențiat faptul că icoana, fresca și mozaicul reprezintă amprenta specifică Ortodoxiei românești. Ea exprimă frumusețea valorilor creștine, prin intermediul artei și al culturii. Totodată, ierarhul a evidențiat că această manifestare academică a aprofundat importanța culturii în general și a artei, în special.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a acordat diplome speciale tuturor celor care au conferențiat.


Simpozionul a fost realizat de Arhiepiscopia Târgoviștei, în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO și Centrul Cultural pentru UNESCO Cetatea Romanței – Târgoviște. De asemenea, evenimentul a fost organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, precum și al autoritățile locale ale județului Dâmbovița.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente