Simpozionul „File de istorie românească”, în Parohia Filioara

În Paraclisul „Sfântul Ioan de la Neamț” al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Filioara, jud. Iaşi, a fost organizat, zilele trecute, Simpozionul „File de istorie românească”, informează site-ul doxologia.ro.

Primul invitat, dl Simon Gheorghe, membru al Uniunii scriitorilor din România şi profesor de limba franceză, a susținut referatul ,,Primele tiparniţe și tipărituri” arătând că Biserica și slujitorii ei au fost locul și energia creatoare și luminătoare a poporului român.

Maica Tatiana Scorțanu de la Mănăstirea Văratec, fost profesor de Limba și literatura Română și inspector școlar, a vorbit despre primul poet al acestui spațiu – Dosoftei, născut în Suceava în anul 1624, călugărit la Secu, și dus în pribegie odată cu moaștele Sfântului Ioan de la Suceava la Lvov – Polonia.

Fiind Anul omagial al Sfântului  Antim Ivireanu, Tănase Valer,  fost ofițer în armata română şi poet, stabilit în Filioara, a vorbit despre sfântul Ierarh –  mitropolit al Țării Românești de origine georgiană și care, prin munca sa creativă, a înființat prima bibliotecă publică din București, în secolul XVIII.

Școala ,,Mihai Eminescu’’ din Filioara a fost reprezentată de domnul director Ioniță Neculae, de prof. Luchian Dumitru,  prof. Ichim Radu, prof. Bălțătescu Cătălin, prof. Dogaru Vasilică și înv. Ioniță Elena. Prof. Dogaru Vasilică a susținut referatul ,,Zorii literaturii romane”, amintind  de una dintre cele mai de seamă lucrări din istoria culturii romanești, „Cazania” – izvor şi luminător de credință și culturā românească dăruit de Mitropolitul Varlam neamului românesc.

Invitații au vorbit și depre viața Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitorul paraclisului de la Filioara.

La final, părintele paroh Irina Dumitru a subliniat: „A fi ortodox este identic cu a fi român. Aşa şi-au păstrat înaintaşii noştri identitatea lor naţională, sub aura aceasta ortodoxă. În localitățile tării unde s-au păstrat biserici şi au fost preoţi neîntrerupt în decursul timpului, acolo s-a păstrat  credinţa şi limba nostră românescă, însă acolo unde din cauza vitregiilor vremurilor preoţii au fost alungaţi, nu mai este astăzi identitate național, limbă românească și credință”.

Evenimentul organizat de Parohia Filioara în parteneriat cu Școala ,,Mihai Eminescu’’ s-a desfăşurat sub auspiciile anului omagial şi comemorativ 2016.

 

Comentarii Facebook


Știri recente