Simpozionul Colocviile Putnei va fi dedicat Centenarului Marii Uniri

Ediţia de anul aceasta a simpozionului internațional de istorie Colocviile Putnei va fi dedicată Centenarului Marii Uniri, anunţă Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna prin intermediul unui comunicat.  

Simpozionul se va desfăşura în perioada în perioada 11–15 iulie 2018.

Deschiderea evenimentului va avea loc la Mănăstirea Putna miercuri, 11 iulie, la ora 16:00, în prezența Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În cadrul festivității de deschidere din Sala Mare a Casei Domnești vor fi lansate ultimele numere apărute din revista Analele Putnei, o ediție anastatică a cunoscutei lucrări publicate în anul 1905 de Preotul Dimitrie Dan, „Mânăstirea și comuna Putna”, precum și alte lucrări ale colaboratorilor Centrului „Ștefan cel Mare”.

Sesiunile de comunicări științifice se vor desfășura în zilele de miercuri, joi și sâmbătă la Mănăstirea Putna.

Pe lângă teme legate de anul centenar, acestea vor aborda subiecte specifice Colocviilor Putnei: epoca Sfântului Ștefan cel Mare, istoria Mănăstirii Putna și istoria mănăstirilor din Bucovina în perioada de ocupație austriacă.

La această ediție vor participa istorici de la Facultățile de Istorie din Iași și din București, de la Institutul de Istorie „N. Iorga” și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” ale Academiei Române, de la Institutul Național al Patrimoniului, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu și de la alte instituții culturale din România și din străinătate.

Mai multe detalii despre Colocviile Putnei, ediția a XXI-a, puteți afla consultând pagina de internet a Centrului Ștefan cel Mare: www.centrulstefancelmare.ro

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” a fost înființat în data de 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.

De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București douăzeci de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei.

Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente