Simpozion teologic la Universitatea Princeton, SUA

Ieri, 11 februarie, a început la Universitatea Princeton, SUA, simpozionul ‘Pe lemnul Crucii. Doctrina patristică despre răscumpărare’. Evenimentul este organizat de Societatea Teologică Creștin-Ortodoxă ‘Părintele Georges Florovsky’, în colaborare cu Școala de Vocație și de Misiune Creștină a Seminarului Teologic din Princeton, informează „Ziarul Lumina”.

La simpozion, conferențiarii examinează concepția ortodoxă despre răscumpărare atât în perioada neo-testamentară și patristică, cât și în gândirea teologică a ocrotitorului societății organizatoare, părintele Georges Florovsky (1893-1979). Lucrările simpozionului au debutat aseară cu o conferință susținută de părintele Irenei Steenberg despre răscumpărare în tradiția liturgică ortodoxă. Astăzi, simpozionul continuă la Centrul Erdman al Seminarului Teologic Princeton. Lucrările au fost deschise de dr. George Parsenios, profesor asociat la Princeton Seminary, care prezintă răscumpărarea omului în textele Noului Testament. Continuă părintele John Behr, decanul Seminarului ‘Sfântul Vladimir’ și profesor de patristică la Fordham University, care susține un referat privind învățătura despre mântuire la Sfântul Irineu.

Părintele George Dragas, profesor de teologie la Institutul ‘Sfânta Cruce’ din Boston, susține referatul despre concepția Sfântului Atanasie cel Mare privind răscumpărarea; John McGuckin, preot în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi și profesor de istorie bizantină la Union Theological Seminary și la Columbia University, analizează concepția despre răscumpărare la Sfântul Grigorie Teologul; dr. Alexis Torrance expune învățătura ortodoxă despre răscumpărare la Părinții Pustiei, iar profesorul dr. Matthew Baker, de la Fordham University, prezintă învățătura despre răscumpărare la părintele Georges Florovsky. Lucrările simpozionului se vor încheia cu discuțiile despre învățătura răscumpărării omului de către Mântuitorul Iisus Hristos moderate de dr. Matthew Baker.

Comentarii Facebook


Știri recente