Simpozion: Mitropolitul Ardealului subliniază responsabilitatea față de patrimoniul cultural național

În deschiderea lucrărilor Simpozionului național „Patrimoniu cultural înainte și după Marea Unire”, de la Sibiu, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a subliniat responsabilitatea instituțiilor și nevoia de conlucrare între acestea pentru conservarea, renovarea și promovarea monumentelor istorice.

Ierarhul a spus că „avem o responsabilitate egală față de monumentele istorice, dintre care o foarte mare parte aparțin patrimoniului religios”.

„Sunt monumente istorice religioase care n-au fost separate de toate celelalte, pentru că există foarte multe conexiuni atât din punct de vedere istoric cât și arhitectonic între monumentele pe care le ocrotiți și gestionați în cadrul direcțiilor dumneavoastră și aceste monumente ale spiritualității creștine, ale acestei tradiții bimilenare a creștinătății”, le-a spus Mitropolitul Laurențiu participanților la simpozion.

Evenimentul se desfășoară în perioada 22-24 noiembrie 2018 în Pavilionul Muzeal Multicultural al Muzeului Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului.

S-au reunit reprezentanții Direcțiilor Județene de Cultură și Patrimoniu Național din întreaga țară, precum și ai instituțiilor partenere în organizarea evenimentului: Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Național Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Sunt prezenți la Sibiu și reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și ai altor instituții de cultură din țară.

Participanții la simpozion au posibilitatea să viziteze o expoziție de fotografii cu monumente istorice din județul Mureș și imagini ale proiectelor culturale din Anul Centenar desfășurate în această zonă a țării.

Mai multe informații despre simpozion puteți afla pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…