Simpozion internațional „Istorie și multiculturalitate în Banat”

În zilele de 11 și 12 iulie, în orașul Zrenianin din Serbia a avut loc cea de-a XIX-a ediție a Simpozionului internațional „Istorie și multiculturalitate în Banat”. Organizatorii evenimentului au fost: Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și Societatea Română de Etnografie și Folclor din Voivodina, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea.

La deschiderea festivă, care a avut loc în Primăria orașului Zrenianin, a participat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop-Administrator al Episcopiei Dacia Felix, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat de la Belgrad, precum și numeroși cercetători din România, Serbia, Croația și Muntenegru.

În cadrul simpozionului, ierarhul caransebeșan a oferit organizatorilor o hartă a Banatului istoric și volume apărute la Caransebeș. „Acest simpozion este o punte culturală între Banatul românesc și Banatul sârbesc și foarte multe lucruri interesante se pot spune nu numai despre cultura și istoria Țării Banatului, ci și despre spiritualitatea și multiconfesionalismul din această zonă, știut fiind faptul că aici trăiesc și se roagă de secole, într-o armonie și dragoste frățească, mai multe etnii”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

„Despre istoria și cultura țării dintre râuri se va vorbi întotdeauna ca un întreg, pentru că Banatul numai în întreg este mândru de el și va fi de fală. Proiectele noastre de viitor sunt acelea de a realiza acțiuni pentru a forma un Banat cultural în întregime și de aceea am gândit ca în perioada 2015-2019 să avem un pachet de manifestări culturale și științifice, care să fie cunoscute în toată lumea, nu doar în Banat”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, prorectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

După deschiderea festivă au avut loc lucrări pe secțiuni. „Putem spune că și această ediție a simpozionului nostru este o reușită deoarece și anul acesta am avut lansări de carte și expoziții. Ne-am bucurat de participarea a peste 70 de oameni de știință și cultură, care au prezentat pe secțiuni, mai multe lucrări și referate tematice”, a subliniat Costa Roșu, directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

În cadrul secțiunii a III-a, Preasfințitul Părinte Lucian a susținut referatul: „Relații bisericești româno-sârbe. Acțiuni trenante ale despărțirii ierarhice româno-sârbe. Procesul mănăstirilor la începutul secolului al XX-lea. Documente inedite”.

Comentarii Facebook


Știri recente