Simpozion internațional de sculptură la Caransebeș

La Caransebeș a avut loc Marți, 9 iulie 2013, vernisajul Simpozionului internațional de Sculptură Monumentală, ediția a XI-a. Simpozionul a reunit anul acesta unsprezece sculptori din Chile, Slovenia, Turcia, Franța, Israel, Germania, China, Bulgaria și România care au sculptat la această ediție în andezit, o roca foarte dură dar cu valențe sculpturale multiple. Din partea Episcopiei Caransebeșului au participat la acest eveniment părinte Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc și părinte Liviu Drăgan protopopul Caransebeșului.

Potrivit episcopiacaransebesului.ro, Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeș, a precizat: „Cred că toți sculptorii care au fost aici au dorit să lase o parte din surâsul lui Brâncuși în Caransebeș, o parte din visele lor. Ei au sculptat în andezit, noi i-am ajutat și susținut, am sculptat în Timp pentru toate generațiile care vor veni după noi în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. La anul, în interiorul acestui spațiu vom ridica și un muzeu de artă contemporană”.

Cele 11 lucrări realizate la ediția din acest an au, potrivit criticului Pavel Șușară, propria lor personalitate: „Privind la aceste sculpturi o să vedeți că avem un întreg discurs asupra Genezei. Pornind de la lucrarea artistului chinez, o sculptură organică, de coagulare a energiilor, și terminând cu văzduhul vibrant al artistului bulgar, cu celelalte arhitecturi create, avem tot ceea ce dă logică și coerență rațiunii noastre de a fi”.

Toți sculptorii prezenți în acest an la Caransebeș au fost premiați de primarul Marcel Vela și de directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, cu diplome și mici cadouri, nefiind însă uitați nici angajații municipalității care au reușit într-un timp extrem de scurt, de doar câteva zile, să amenajeze parcul tematic situat la intrarea în cartierul Valea Cenchii.

Comentarii Facebook


Știri recente