Simpozion închinat Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, la Focşani

În fiecare an, în ziua de 22 septembrie, Mănăstirea vrânceană Brazi îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie.

Cu acest prilej, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a organizat, în perioada 21-22 septembrie 2015, mai multe manifestări culturale şi duhovniceşti dedicate hramului aşezământului monahal din oraşul Panciu, printre care se numără şi un simpozion închinat Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului – dascăl al rugăciunii şi mare păstor de suflete

Luni, 21 septembrie, la Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia din Focşani, a avut loc simpozionul intitulat Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului – dascăl al rugăciunii şi mare păstor de suflete, după cum informează Dragoş Olteanu, Consilier mass-media şi Purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Evenimentul a fost prezidat de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În cadrul simpozionului, au conferenţiat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti: Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea – Personalitatea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, în cadrul spiritualităţii ortodoxe româneşti; Pr. Prof. Dr. Ioan Moldoveanu – Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi viaţa monahală athonită; Diac. Prof. Dr. Ioan Caraza – Slujire şi duhovnicie în spiritualitatea Sfântului Ioan Gură de Aur; Arhim. Asist. Dr. Chiril Lovin – Temeiurile canonizării Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.

Poporul român are nevoie de rugăciune mai mult ca oricând

„Era nevoie să reflectăm, astăzi, la modul în care şi-au trăit viaţa marii cuvioşi şi mărturisitori ai credinţei creştin-ortodoxe de pe meleagurile româneşti, îndeosebi vrâncene şi buzoiene, întrucât poporul român are nevoie de rugăciune mai mult ca oricând, aflându-se în faţa multor provocări pe care le presupune societatea românească actuală. Prin urmare, a medita la modul în care şi-au trăit viaţa în mănăstiri şi i-au povăţuit pe monahi, dar şi pe credincioşii comunităţilor din această zonă, părinţi precum Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, este un lucru extrem de important atât pentru preoţii de parohie sau pentru cei din mănăstiri, cât şi pentru credincioşi, în general. Nădăjduim că cei ce au ascultat referatele susţinute de părinţii profesori de la Bucureşti s-au întors mai îmbogăţiţi acasă şi mai motivaţi pentru a spori, cu adevărat, în rugăciunea atât de necesară sănătăţii spirituale a poporului român“, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

La final, a fost lansat şi volumul Paşi întru lumină, semnat de Pr. Alexandru Pripon, secretar eparhial.

Simpozionul a fost organizat de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, cu sprijinul Protoieriilor Focşani I şi Focşani II, în contextul Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Comentarii Facebook


Știri recente