Simpozion, concert și procesiune în cinstea Sfântului Apostol Andrei la Galați

Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galați, mai multe manifestări cultural-educaționale în perioada premergătoarea datei de prăznuire a primului Apostol al Mântuitorului.

Astfel în sala de festivităţi a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei”, elevii seminarisți au prezentat miercuri în cadrul unei manifestări culturale, referate despre viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu.

După, la Muzeul eparhial s-a desfășurat simpozionul dedicat celor doi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, comemoraţi în anul 2019, organizat de profesorii, studenţii şi masteranzii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galați.

În cadrul simpozionului, a fost vernisată o expoziție de icoane și de carte.

În continuarea evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos a inaugurat camera din cadrul Muzeului eparhial în care patriarhul Nicodim a locuit timp de 7 ani pe când era arhimandrit şi vicar al Eparhiei Dunării de Jos.

Seara s-a încheiat cu tradiţional concert de muzică bisericească şi patriotică desfășurat sub genericul „Satul, leagănul meu de dor”.

Concertul fost găzduit de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos/ Facebook

Joi a avut loc cea de-a 19-a ediţie a Simpozionului naţional interseminarial „Reflecţii ale tinerilor despre satul românesc – mărturii despre preoţi, învăţători şi gospodari”. Tema simpozionului a fost dedicată satului românesc.

După slujba de Te Deum oficiată în capela seminarului gălăţean, au debutat dezbaterile pe tema manifestării în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Peste 20 de seminarii şi licee din ţară s-au numărat printre unitățile de învățământ participante la această manifestare.

Deschiderea simpozionului. Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos/ Facebook

Cu acest prilej, a fost lansat volumul intitulat „Mărturisitori şi contribuţii ale unităţii de neam şi de credinţă din eparhii, reflectate în conştiinţa tinerilor de astăzi”.

Tot joi a avut loc tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor” în cadrul căreia au fost purtate pe străzile municiupiului moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul aduse de la Mănăstirea Căldăruşani și racla cu un fragment din moaştele „Sfântului Apostol Andrei” aflată în patrimoniul eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos/ Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente