Simpozion al doctoranzilor în teologie la Sibiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc ieri, 25 iunie, a cincea ediție a simpozionului dedicat exclusiv doctoranzilor în teologie, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul simpozionului au fost lansate a patra ediție a revistei „Studia Doctoralia Andreiana” și site-ul acestei publicații realizate în cadrul școlii doctorale de la instituția șaguniană.

La primul simpozion din acest an al doctoranzilor teologi au participat și câțiva invitați de la alte universități din țară, cum ar fi cele din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Constanța. Pe lângă referatele susținute, dotoranzii din alte centre universitare au împărtășit din experiențele și preocupările lor de cercetare, precum și din activitățile școlilor doctorale de la alte facultăți de teologie.

Programul simpozionului a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența cadrelor didactice, a doctoranzilor și a studenților teologi. În deschiderea lucrărilor, decanul facultății, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, împreună cu arhid. Ioan I. Ică Jr., pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian și conf. univ. dr. Sebastian Moldovan au transmis mesaje de felicitare și de bun venit, iar mai apoi au discutat unele aspecte administrative din cadrul școlii doctorale și din cadrul Centrului de Cercetare Teologică al facultății sibiene.

După cuvântările de început, dr. Dragoș Boicu a prezentat site-ul revistei „Studia Doctoralia Andreiana”, prin care cercetarea tinerilor teologi este de acum înainte mult mai vizibilă și accesibilă la nivel internațional.

Contribuții la cercetarea teologică

Majoritatea doctoranzilor prezenți la simpozionul de la Sibiu au prezentat mai apoi referatele pregătite, prin care tema propusă a fost dezbătută din perspectiva mai multor discipline teologice și preocupări de cercetare academică. „I-am îndemnat pe doctoranzi să-și îndrepte preocupările de cercetare pentru acest simpozion în cadrul tematicii propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acest An omagial al Sfintei Euharistii. Doctoranzii s-au străduit să pregătească referate cât mai consistente și atractive, cu o bibliografie vastă, încât cu toții să ne bucurăm de contribuțiile valoroase ale tinerilor cercetători în teologie. Toate referatele vor fi publicate în viitorul număr al revistei școlii doctorale”, a spus pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.

Următorul simpozion al doctoranzilor teologi de la Sibiu va avea loc în toamna acestui an, când se vor dezbate alte teme de actualitate pentru mediul academic.

Comentarii Facebook


Știri recente