Simbolurile îi apropie pe oameni între ei și unesc popoarele: dezvelirea bustului sportivului Marian Cozma la Vesprem – Ungaria

În data de 6 februarie a.c., în fața sălii sporturilor din orașul Vesprem (Ungaria), a avut loc o importantă festivitate comemorativă, încheiată cu dezvelirea unui bust în bronz al sportivului român Marian Cozma, jucător în echipa de handbal din Vesprem, care și-a pierdut viața în acest oraș, în urmă cu un an (8 februarie 2009), în condiții tragice. Incidentul de acum un an a generat în sufletele locuitorilor din Vesprem și în rândul municipalității orașului un val de simpatie și de compasiune față de sportivul român și de familia acestuia, din București. În memoria sportivului Marian Cozma, Municipalitatea din Vesprem și Domnul Primar Debrecenyi János au organizat în această perioadă mai multe manifestări cu caracter comemorativ, între care tipărirea unei cărți despre activitatea lui Marian Cozma la echipa din Vesprem, intitulată sugestiv „Nimic fără Dumnezeu”, dar și manifestarea de mai sus, la care au participat peste 2.000 de oameni. Dintre oficialitățile prezente la acest eveniment menționăm pe Doamna Irina Comaroschi, Ambasadorul României la Budapesta, însoțită de alte persoane din cadrul Ambasadei și pe Domnul Neculai Onțanu, Primarul Sectorului 2 din București, unde s-a născut sportivul Marian Cozma și unde trăiește familia acestuia, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

După dezvelirea solemnă a bustului în bronz al lui Marian Cozma de către oficialități, a urmat sfințirea acestuia de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a rostit și o rugăciune pentru odihna sufletului celui adormit. Scurte rugăciuni sau cuvântări au fost spuse apoi de către Arhiepiscopul romano-catolic de Vesprem, Gyula Marfy, de Episcopul evanghelic de dincolo de Dunăre, Ittzés János și de Episcopul reformat de dincolo de Dunăre, Steinbach József.

Evenimentul de sâmbătă, desfășurat în întregime sub albul imaculat al fulgilor de zăpadă, pe lângă emoția firească adusă în sufletele tuturor participanților, a contribuit din nou la apropierea sufletească între cei prezenți, indiferent de țara din care provin.

Comentarii Facebook


Știri recente