Simbolul de credință pe înțelesul copiilor

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut lucrarea intitulată Simbolul de credință pe înțelesul copiilor. Publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cartea este dedicată atât copiilor, cât și părinților, reprezentând o premieră editorială.

Simbolul de credință sau Crezul este mărturie și rugăciune deopotrivă. A fost formulat de Părinții Bisericii participanți la primele două sinoade ecumenice desfășurate la Niceea, în anul 325, și la Constantinopol, în anul 381, și a devenit mărturia definitorie Tradiției Bisericii. Rostirea Crezului, prevăzută în rânduiala premergătoare Botezului și la Sfânta Liturghie, la alte slujbe, precum și în canonul zilnic de rugăciune al fiecărui creștin, aduce în permanență această mărturie în atenția membrilor Bisericii. De aceea, pentru a fi înțelese mai ușor elementele esențiale învățăturii creștine, autorii propun un mic ghid catehetic pornind de la principala mărturie de credință a Bisericii. Deoarece, pentru copii nașii sunt cei care la Botez fac această mărturie, rostind Crezul în numele și în locul lor, primii vizați de ghid sunt copiii, care pe măsura înaintării în vârstă trebuie să crească și în cunoașterea și asumarea modului de a gândi și de a fi prin faptă și cuvânt mărturisitori vii ai lui Hristos.

Așa cum arată Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Cuvântul înainte, acest produs editorial inedit, realizat de redacția Revistei Chemarea credinței, publicație a Patriarhiei Române pentru copii și pentru familia creștină, „este o expresie a importanței acordate Crezului. Explicând celor mici, pe înțelesul lor, articolele Crezului, lucrarea îi pune în legătură pe aceștia – și împreună cu ei pe familia lor – cu nucleul sau miezul credinței creștine. Fiind vorba despre un ghid, mai degrabă spiritual, decât pedagogic, cartea nu are caracteristicile unui manual obișnuit. Lucrarea este concepută ca o introducere narativă, îmbogățită de sugestive ilustrații și inspirate punctări teoretice, în istoria și bogăția de sensuri a celor 12 articole ale Crezului. Astfel, parcursul catehetic al micilor cititori este deschis printr-o invitație la lectură, desfășurată nu solitar, ci în spiritul comunitar al Bisericii: în compania părinților trupești, a nașilor, ori sub îndrumarea părintelui spiritual”.

Parcurgând cele 15 secțiuni ale lucrării, încadrate de introducere și un epilog, cititorii găsesc clarificări pentru reperele învățăturii creștine. Pe lângă aceste explicații, fiecare secțiune cuprinde o povestioară, menită să facă mai accesibile reperele teoretice și, mai mult, să sublinieze legătura credinței mărturisite prin cuvânt cu viața în familie, la școală și în societate. În acest sens, compoziția secțiunilor este întregită de desene care surprind personaje și scene evocate în textul cărții.

Comentarii Facebook


Știri recente