„Simbol” a cântat de Sfântul Dimitrie în Biserica din Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

De Sfântul Dimitrie cel Nou a fost oficiată Sfânta Liturghie în Biserica de lemn din Turea, monument de arhitectură religioasă de secol 18 din Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

A slujit Protos. Iachint Vardianu de la Mănăstirea Radu Vodă, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de copii și tineret „Simbol” al Patriarhiei Române.

Arhid. Jean Lupu, dirijorul Corului „Simbol” a spus că a fost o experiență inedită.

„Nu am cântat niciodată într-o bisericuță atât de mică și din lemn. Le spuneam copiilor înainte de a începe slujba că de aici vine creștinismul, de la sat”, a declarat părintele arhidiacon pentru Trinitas TV.

Muzeul Satului, al cărei ocrotitor spiritual este considerat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a găzduit în perioada 25-27 octombrie „Târgul de Sfântul Dumitru”, dar și două dintre manifestările Festivalului-Concurs „Lăudați pe Domnul!”.

Sâmbătă, de hramul muzeului, pe scena „Dumitra” de la Muzeul Satului a cântat un cor parohial sătesc devenit celebru mai ales după participarea la Românii au Talent, Corul Parohiei Irești.

Vezi și: Festivalul-Concurs Lăudaţi pe Domnul! la a XII-a ediție


Biserica de lemn din Turea este un valoros monument istoric și de arhitectură religioasă din zona Clujului, datând de la mijlocul secolului al XVIII-lea, realizat pe o temelie din piatră de râu, cu pereţi din bârne de stejar îmbinate în „coadă de rândunică”.

Acoperişul înalt, cu o streaşină largă, are învelitoarea din şindrilă de stejar îmbinată în „nut şi feder”. Deasupra pronaosului se înalţă turnul clopotniţei, al cărui acoperiş prezintă patru turnuleţe conice la colţuri.

Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente