Sibienii au fost binecuvântați de Bobotează

Praznicul Botezului Domnului a adunat câteva mii de sibieni în Piața Mare, unde Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și preoții de la parohiile din oraș au sfințit aproximativ 7.000 de litri de apă, informează „Ziarul Lumina”.

Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată de soborul de preoți și diaconi slujitori ai lăcașului de cult, condus de IPS Mitropolit Laurențiu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ‘Timotei Popovici’ a Catedralei din Sibiu, iar credincioșii au umplut lăcașul de cult. La sfârșitul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția ‘Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei’ mai multor autorități sibiene, ca mulțumire pentru sprijinul acordat de-a lungul vremii comunităților parohiale din oraș, în special în preajma sărbătorii din 29 octombrie 2011, când marele mitropolit Andrei Șaguna a fost proclamat sfânt. Distincția a fost oferită președintelui Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, vicepreședinților din aceeași instituție, Ioan Banciu și Constantin Șovăială, subprefectului Constantin Morar, șefului Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, comisarul-șef Tiberiu Vancea, secretarului Primăriei Sibiu, Dorel Ilie Nistor, și primarului de la Poplaca, Cornel Surdu.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți și prefectul Horațiu Răcuciu, reprezentanți ai armatei, precum și clerici ai altor Biserici creștine.

‘Toată natura se sfințește astăzi’

După Sfânta Liturghie, ierarhul, soborul de preoți și credincioșii au participat la procesiunea spre Piața Mare, pe Strada Mitropoliei, Parcul Astra și bulevardul Nicolae Bălcescu, unde a avut loc joncțiunea cu soborul de preoți sibieni condus de PS Episcop Andrei Făgărășanul și sutele de credincioși de la parohii. Pe o scenă amenajată din timp, a fost oficiată slujba de Sfințire a Apei, rânduială liturgică considerată o capodoperă a cultului ortodox datorită frumuseții rugăciunilor, a îndoitei invocări a Duhului Sfânt și a bogăției spirituale a imnelor cântate. Aproape 7.000 de litri de apă au primit harul Duhului Sfânt, iar credincioșilor li s-au pregătit 5.000 de sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare, împărțite la final.

În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a vorbit credincioșilor despre sărbătoarea Bobotezei, despre darurile duhovnicești ce izvorăsc din Agheasma Mare și despre natura sfințită și binecuvântată de Dumnezeu, care în ultima perioadă suferă din cauza intervenției brutale a omenirii, dornică de îmbogățire și plină de vicii.

‘Toată natura se sfințește astăzi, în mod virtual, și primește posibilitatea de a dobândi har și de a transmite mai departe harul. Cea mai importantă lucrare după Sfânta Împărtășanie este lucrarea aceasta a sfințirii noastre prin apa sfințită, prin Agheasma Mare’, a subliniat Mitropolit IPS Laurențiu.

Un vas de mari dimensiuni cu Agheasmă Mare, așezat în Catedrala mitropolitană, este pus în aceste zile la dispoziția credincioșilor care n-au luat până acum din apa sfințită.

Comentarii Facebook


Știri recente