Și pentru noi Dumnezeu a pregătit multe izvoare ale tămăduirilor: PS Varlaam la Ghighiu

Dumnezeu a arătat de multe ori apele ca fiind vindecătoare, a subliniat PS Varlaam Ploieșteanul în Vinerea Luminată referindu-se atât la izvorul de lângă Constantinopol – care stă la baza sărbătorii Izvorul Tămăduirii, cât și la izvorul vindecător de la Mănăstirea prahoveană Ghighiu, unde a slujit vineri Preasfinția Sa.

Ierarhul a menționat în predica rostită la altarul exterior de la Mănăstirea Ghighiu mai multe tipuri de izvoare ale tămăduirilor de care se bucură creștinii:

Izvoarele binecuvântate și apa sfințită

„Și aici, la Mănăstirea Ghighiu avem un asemenea izvor al tămăduirilor și sunt și în alte locuri din țară, cum este la Mănăstirea Izvorul Miron din Banat sau în Constanța, la Mănăstirea Dervent, la Biserica grecească din Brăila șamd”, a spus PS Varlaam.

Izvorul vindecător de la Ghighiu. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Ierarhul a amintit în omilia sa că nu doar Maica Domnului, ci și Mântuitorul, s-a folosit de apă în multele sale minuni. El a menționat vindecarea orbului din naștere, care a avut loc în mod miraculos după ce s-a spălat la Scăldătoarea Siloamului, dar și a paraliticului de la Scăldătoarea Vitezda.

„Sigur că orice apă devine vindecătoare când este sfințită și binecuvântată. De aceea, în slujba sfințirii apei preoții se roagă ca această apă prin pogorârea și prin lucrarea Duhului Sfânt să fie vindecătoare de boli, alungătoare puterilor răutății șamd”.

Apa sfințită însă este spre vindecarea celor care o primesc cu credință, a subliniat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. „Credința este singura condiție a vindecării noastre”.

Maica Domnului și Iisus Hristos

Părintele episcop vicar a spus că „izvorul acela de lângă Constantinopol prin lucrarea Maicii Domnului a devenit izvor de vindecare, dar, Maica Domnului Însăși este izvor al bunătăților și al darurilor dumnezeiești pe care noi le primim prin mijlocirea Ei de la Preaiubitul Său Fiu”.

Altarul și Euharistia

Preasfinția Sa a adăugat că Masa Sfântului Altar din orice biserică este, de asemenea, izvor de tămăduire pentru că preînchipuie Mormântul de Viață Dătător al Domnului. De aceea și Sfintele Daruri devin pe Sfânta Masă Izvor de Viață Veșnică.

„Și Masa și Darul Altarului – Sfânta Euharistie sunt pentru noi izvoare ale vieții veșnice, ale moștenirii împărăției cerurilor”.

Biserica și toate slujbele

„Iată, deci, că biserica devine izvor al tămăduirilor și al tuturor darurilor Duhului Sfânt de care ne vorbesc Evangheliile și Epistolele Sfântului Apostol Pavel. Aici le primim, în Biserica lui Hristos, care rămâne până la sfârșitul veacului izvor al învierii și al vindecării de orice boală trupească și sufletească”.

„Praznicul de astăzi ne îndeamnă să credem cu toată inima în adevărul învierii din morți a Domnului și să cultivăm credința că și pentru noi, ca și pentru orbul de acum 1600 de ani vindecat prin gustarea din apa izvorului arătat de Maica Domnului viitorului împărat Leon, Dumnezeu a pregătit și ne-a lăsat multe izvoare ale tămăduirilor și ale darurilor Duhului Sfânt: Euharistia, Tainele, slujbele Bisericii”.

PS Varlaam Ploieșteanul la Mănăstirea Ghighiu / © Basilica.ro

Icoanele făcătoare de minuni și sfintele moaște

„Să cultivăm această credință și să ne apropiem întotdeauna de sfintele icoane făcătoare de minuni, de moaștele sfinților care, și ele, devin izvoare și chivote de sfințenie, de vindecare”, a fost îndemnul adresat la final credincioșilor prezenți vineri la Mănăstirea Ghighiu.

La Mănăstirea Ghighiu se află icoana Maicii Domnului Siriaca a cărei cinstire se face tot în Vinerea Luminată. Sărbătoarea acestei icoane a fost trecută în calendar în urmă cu trei ani.

Icoana Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu / © Basilica.ro

Icoana, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient. De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente