Și-a schimbat sufletul când a schimbat haina cu cea a creștinului: Sf. Filimon cinstit de actorii din Capitală

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat marți, la Mănăstirea Radu Vodă din București, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru artiștii scenei. El a vorbit despre patronul spiritual al acestora, Sfântul Mucenic Filimon, cel care, odată cu haina, și-a schimbat și duhul.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit viața sfântului în predica sa. Rugat de un creștin să meargă la anchetă în locul lui și acolo să se închine idolilor în locul lui, Sf. Filimon a îmbrăcat haina creștinului și viața și sufletul i s-au schimbat pe loc.

„Astfel, Filimon, în loc să mărturisească în favoarea idolilor, a zeilor, L-a mărturisit pe Dumnezeu. Au fost toți mirați de schimbarea care s-a produs în viața lui și, de aceea, Biserica l-a cinstit în mod deosebit încă de pe atunci, și, de aceea, toate săgețile care au fost trimise asupra lui, el fiind legat de un copac, nu l-au nimerit”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.

Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Sf. Filimon a devenit ocrotitor al celor care slujesc artele, cântul, scena și este un obicei de mai mulți ani ca, în această zi, actorii să-l cinstească pe acest martir care a fost cântăreț din fluier, dar a înțeles valoarea cuvintelor Evangheliei și s-a convertit, convertirea lui fiind așezată sub semnul binecuvântării lui Dumnezeu”, a continuat ierarhul.

„Ne rugăm sfântului ocrotitor al actorilor, Sfântului Filimon, să poarte de grijă celor care îi urmează calea și care doresc mereu și caută o clipă de convertire, de regăsire, de revenire în sine și de alergare către preamilostivul Dumnezeu, cerându-I ajutorul și inspirația în toată lucrarea cea bună”, a încheiat el.

La slujbe au participat au participat numeroși actori din Capitală și împrejurimi, printre care Tomi Cristin, Manuela Hărăbor, Magda Catone, Mircea Constantinescu.

Magda Catone a declarat pentru Radio Trinitas că, în timp ce Preasfințitul Părinte Timotei citea pomelnicul, „fiecare în gând ne-am adus aminte de cei pe care-i cunoșteam și numele lor a vibrat în sufletele noastre, așa cum o ocazie de comuniune ne face pe toți să vibrăm”.

„Și cred că acesta este un dar: că suntem împreună. Fiecare în casele noastre, ca niște buni creștini, ne aducem aminte de cei care au trecut la Domnul, dar bucuria de a fi împreună și de a-i omagia este un lucru rar”, a adăugat actrița.

„Venim la Mănăstirea Radu Vodă cu bucuria că ne revedem unii cu ceilalți. Ne bucurăm să vedem că Mănăstirea Radu Vodă, Preasfințitul Părinte Timotei, starețul mănăstirii, Arhim. Nectarie Șofelea, ne primesc în fiecare an și că citesc numele colegilor vii și adormiți”, a declarat și actorul Tomi Cristin.

„Participăm la slujbă și ne rugăm ca, în această lume din ce în ce mai bântuită de o undă a răului, să fim mai solidari noi, artiștii, să-l iubim pe celălalt, să avem sănătate, ca să putem să le ducem pe toate și să fie bine pentru întreaga noastră patrie”, a spus și actorul Mircea Constantinescu.

Sfântul Mucenic Filimon nu trebuie confundat cu Sfântul Apostol Filimon, care a fost ucenic al Sf. Ap. Pave și a trăit la Roma în vremea Împăratului Nero.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente