Sfințiri de biserici în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în zilele de 23 și 24 mai 2009

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, a resfințit astăzi, 23 mai 2009, Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din localitatea Stolniceni-Prăjescu din Protopopiatul Pașcani. Sfântul lăcaș a fost ridicat la începutul sec. al XIX-lea, iar în decursul timpului a fost grav avariat. Începând cu anul 1974 au fost efectuate lucrări de consolidare și restaurare care au constat în refacerea bolților, a clopotniței, s-au cumpărat clopote noi și mobilier. „În anul 1983 biserica a fost pictată în tehnica fresco și s-a amenajat curtea bisericii. În urma acestor lucrări, credincioșii din parohia Stolniceni-Prăjescu, cei mai mulți dintre ei bătrâni, au dorit ca sfântul lăcaș să fie resfințit”, a declarat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani.

Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba de sfințire a bisericii comunei Ulma. Biserica din Ulma adăpostește o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (Ucraina). Credincioșii care au participat la slujba de sfințire a bisericii s-au putut închina, de asemenea, la racla cu părticele din moaștele Sfinților Amfilohie și Iov de la Poceaev.

Duminică, 24 mai a.c., Înaltpreasfințitul Teofan va oficia slujba de resfințire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie” din parohia Miorcani, Protopopiatul Darabani. Sfântul lăcaș a fost construit de Alexandru Șuțu în anul 1840. Ultima reparație capitală a lăcașului de cult a avut loc între anii 1998-2009, când a fost înlocuit acoperișul, s-a ridicat un pridvor, s-a tencuit și pictat la interior și exterior. „Biserica a fost înfrumusețată cu mobilier, mochetă, s-a instalat o centrală termică, s-au cumpărat obiecte liturgice. De asemenea, s-a amenajat un lumânărar și a fost ridicată o troiță”, a spus pr. paroh Remus Hrușcă. Tot mâine, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Înaltpreasfințitul Pimen și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, vor oficia slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfântul lăcaș este filie a parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc și a fost ridicat în perioada 2001-2009 de către Alexandru Șandru Alboi, care s-a întors, după 60 de ani, din străinătate. Cu banii obținuți acolo a ridicat, împreună cu pr. paroh Teodor Giosan, această biserică.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente