Sfințirea raclei moaștelor Sfântului Antonie cel Mare | O biserică ce are aceste moaște este un liman de liniște în mijlocul orașului, a spus Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat în această seară slujba de sfințire a raclei în care a fost depus un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Mare. Aceasta va fi așezată spre închinare în Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, paraclis patriarhal din București.

La evenimentul din 4 iulie 2017 au fost prezenți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-au întrunit astăzi în ședință de lucru, și Pr. Gheorghe Zaharia, parohul bisericii Sfântul Anton.

Patriarhul Daniel a amintit că sfintele moaște au fost aduse de la o biserică din Franța, aproape de Grenoble, prin mijlocirea IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Printr-un studiu al Pr. Prof. Pătuleanu de la Facultatea de Teologie din București s-a aflat că aceste moaște erau cunoscute din timpul Împăratului Justinian (secolul VI) și o parte din ele au ajuns în Occident. Iată noi am primit aceste moaște ca o binecuvântare și ca un îndemn la rugăciune mai multă, a adăugat Preafericirea Sa conform Radio Trinitas.

Patriarhul României a subliniat faptul că unii sfinți români, precum Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea și Sfântul Ioan Casian, au făcut vizite în Egipt la urmașii Sfântului Antonie și au scris despre monahismul egiptean, care a fost unul eroic, foarte aspru din punct de vedere al viețuirii.

În continuare, Patriarhul a punctat aspecte din viața Sfântului Antonie și a evidențiat faptul că acesta primise de la Dumnezeu darul vederii înainte, înțelepciune practică și o bunătate sufletească deosebită.

Preafericirea Sa a vorbit și despre istoricul Bisericii care va adăposti sfintele moaște și a apreciat activitățile parohului și ale comunității ocrotite de Sfântul Antonie cel Mare.

În mijlocul orașului, o biserică ce are aceste moaște este un liman de liniște, de pacificare, de sfințire, de consolare în necazuri și încercări, a spus Părintele Patriarh.

La final, Pr. Gheorghe Zaharia a mulțumit lui Dumnezeu pentru acest dar, precum și celor care au sprijinit și binecuvântat demersurile obținerii lui: PF Daniel și IPS Iosif. Părintele paroh a spus că sfintele moaște alături de icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie care se află în tezaurul parohiei, reprezintă o împlinire duhovnicească.

Racla cu moaștele Sfântului Antonie va fi dusă în această seară de IPS Iosif în biserica parohiei Sfântul Anton – Curtea Veche.

Photo by Robert Nicolae / basilica.ro

†) Sf. Cuv. Antonie cel Mare

Cuviosul Antonie era egiptean de neam, din satul Coma, de lângă vestita cetate Heracleopolis, din Egiptul de Sus. S-a născut către anul 250, învăţând de la părinţii şi de la bunicii săi credinţa în Hristos, şi a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), ajungând până în vremea binecredinciosului împărat Constantin (306-337) şi…

Comentarii Facebook


Știri recente