Sfinţirea picturii capelei „Sf. Spiridon” de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galaţi

În cadrul manifestărilor dedicate Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, în data de 28 noiembrie 2015 a fost săvârşită slujba de sfinţire a picturii capelei Sf. Spiridon din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galaţi.

Capela s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioşii, bolnavii şi cadrele medicale care au dorit să fie prezente la momentul liturgic şi filantropic organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În continuarea Sfintei Liturghii cei doi ierarhi au oficiat slujba de sfinţire a noii picturi.

Lucrările de pictură au început, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în anul 2013 şi au fost executate în tehnica frescă de către zugravul Petre-Cristian Bădălan din Galaţi.

Planul iconografic este adaptat cerinţelor şi criteriilor speciale după care se pictează o capelă destinată slujirii bolnavilor, în cadrul acesteia fiind reprezentaţi în mod cu totul aparte sfinţii vindecători şi doctori fără de arginţi, dar şi sfinţii români.

Iconografia capelei Sf. Spiridon respectă canoanele tradiţiei bizantine şi a şcolii româneşti de iconografie a sec XV – XVI.

Slujirea liturgică a fost continuată prin slujirea social filantropică, în acest sens Chiriarhul Dunării de Jos oferind Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Spiridon 50 de pijamale şi 50 halate pentru bolnavii internaţi în această instituţie medicală.

De asemenea, prin implicarea unor parohii din municipiul Galaţi, bolnavilor internaţi le-a fost oferită masa de prânz.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a oferit distincţii pr. Costică Voicu, managerului spitalului, cadrelor medicale şi altor persoane implicate în buna cooperare dintre Spital şi Biserică, iar credincioşilor prezenţi le-a dăruit iconiţe.

După slujbă, cei doi ierarhi au vizitat bolnavii în saloanele lor şi au binecuvântat masa de prânz a acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…