Sfințirea picturii bisericii Sfântul Gheorghe din Mogoșoaia

După ce sâmbătă, în ziua de pomenire a Sfinților Brâncoveni, sute de bucureșteni i-au cinstit pe martiri la singura ctitorie a voievodului Constantin Brâncoveanu din Capitală – Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou, duminica aceasta, credincioși, pelerini și turiști au participat la evenimentele comemorative organizate la biserica din incinta Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia.

Binecuvântare pentru credincioșii din Mogoșoaia

Manifestările au început în zorii zilei, atunci când moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou. Racla a fost purtată în procesiune, într-o trăsură trasă de cai, până la bisericuța din apropierea zidurilor ansamblului, ctitorie brâncovenească din secolul al XVII-lea. În mijlocul credincioșilor, preoților din protopopiatele Ilfov Nord și Ilfov Sud și a preoților coslujitori de la Sectoarele 1 și 6 care au întâmpinat cinstitele odoare s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. După ce au înconjurat locașul de cult, racla a fost așezată spre închinare în curtea așezământului. În continuare, pe scena amenajată aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre.

Sfințirea picturii bisericii de la Mogoșoia

La finalul Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit pictura restaurată a Bisericii „Sfântul Gheorghe”, cunoscută în trecut și ca „biserica din pajiște”. Din sobor au făcut parte și ierarhii străini prezenți zilele acestea în Capitală, delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, ai Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și ai Patriarhiei Georgiei.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a evocat evlavia domnitorului Constantin Brancoveanu și a familiei sale.

„Această biserică are o valoare de simbol, deoarece aici venea adesea domnitorul Constantin Brâncoveanu pentru a ieși din tumultul Capitalei, a se odihni, a se ruga, a medita și a primi pe cei mai importanți sfetnici pentru a se consulta cu ei. Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu voia să dăruiască acest palat fiului său Ștefan care era un om cultivat care vorbea greacă și latină foarte bine, care citise mult și avea o predilecție deosebită față de Viețile Sfinților. El a scris lauda Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, un cuvânt de laudă la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Această preocupare a Prințului sau Voievodului Ștefan, Fiul lui Constantin Brâncoveanu pentru martiri și pentru Maica Domnului a fost izvorâtă dintr-o dragoste, dintr-o evlavie deosebită, dar în mod tainic fără să știe a fost o pregătire pentru mucenicie și a lui, o mucenicie care a avut loc la Constantinopol chiar în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioșilor prezenți despre istoricul locașului de cult și despre valoarea de simbol a acestuia.

„În pictura de la Mogoșoaia, în biserica aceasta, tema muceniciei este o dominantă, precum și cinstirea Maicii Domnului printr-o îmbogățire iconografică care îmbogățește iconografia obișnuită pentru o biserică. Aici se află o bogăție teologică duhovnicească imensă în tematica picturii și în accentele care au fost puse atunci când ea a fost pictată. Pictura bisericii este deci o preluare și o evidențiere a picturii bizantine tradiționale. Palatul însă are elemente din renașterea florentină astfel încât la Mogoșoaia se vede sinteza brâncovenească între elemente artistice din Orient și elemente din renașterea italiană. Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a făcut trecerea de la Evul Mediu la Modernitate”.

Cu prilejul sfințirii picturii bisericii, locașul de cult i-a primit ocrotitori și pe Sfinții Martiri Brâncoveni.

Recunoștință pentru cei care au sprijinit biserica de la Mogoșoaia

Pictura Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Mogoșoaia a fost restaurată cu sprijinul comunității, dar și al autorităților. În semn de recunoștință, Patriarhul României le-a oferit binefăcătorilor locașului de cult distincții și daruri. Au fost oferite Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici și mireni (Arhim. Veniamin Goreanu, consilier Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; Marian Petrache, președintele C.J. Ilfov; Precup Paul Mihai Micu, primarul Comunei Mogoșoaia) și diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni” (Arhid. Aurel Vlaicu consilier la Sectorul Monumente și Construcții Bisericești, Arhiepiscopia Bucureștilor; Protopop Ilfov Nord, Cristian Burcea; Staicu Mihail George, administrator public al Comunei Mogoșoaia; Dan Ioan Pechi; Romeo Andronic, pictor restaurator; Doina Mândru, director artistic al Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” Mogoșoaia; Ortanța Ionescu). Totodată, părintele Ion Vrăjitoru, parohul bisericii din incinta Centrului cultural „Palatele Brâncovenești”, a primit distincția de iconom stavrofor. Preafericirea Sa a mai oferit pentru biserică o cruce de binecuvântare, mai multe cărți de cult, dar și o icoană a Sfântului Constantin Brâncoveanu cu o părticică din moaștele voievodului martir.

„Mulțumim Preafericirii Voastre pentru permanenta purtare de grijă și pentru tot sprijinul pe care ni l-ați acordat pentru ducerea la bun sfârșit a acestor lucrări, dar mulțumim și autorităților locale care au înțeles importanța punerii în valoare a acestui monument istoric, biserica de la Palatul Sfântului Constantin Vodă Brâncoveanu. Deși a fost construită ca paraclis al familiei Brâncoveanu de mai bine de 300 de ani a slujit comunității din Mogoșoaia”, a spus Pr. Paroh Ion Vrăjitoru

Un cuvânt de mulțumire a adresat și primarul comunei Mogoșoaia, Paul Mihai Precup, care i-a acordat Patriarhului României titlul de cetățean de onoare al comunei.

Lansarea Monografiei Bisericii de la Mogoșoaia

În continuare, a fost lansată monografia Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia. Volumul a apărut la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

„Această lucrare apărută la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei aduce în atenția publicului aspecte inedite legate de programul iconografic al acestei biserici. De asemenea, această lucrare marchează și etapa importantă de restaurare a picturii care tocmai s-a încheiat și prezintă etapele mai importante ale restaurării acestei biserici”, a explicat Arhid. Cons. Aurel Vlaicu de la Sectorul Monumente și Construcții Bisericești, Arhiepiscopia Bucureștilor.

Ansamblul monumental istoric cultural, turistic și de agrement Mogoșoaia, din care face parte și Biserica „Sfântul Gheorghe” reprezintă unul dintre locurile cele mai căutate și atractive datorită valorosului patrimoniu arhitectural situat într-un cadru natural pitoresc în imediata apropiere a Municipiului București.

La final, Preafericirea Sa alături de ceilalți invitați, au vizitat expoziția „Puterea viziunii” a pictorului și restauratorului Elena Murariu. Expoziția prezintă peste 200 de lucrări de grafică și pictură pe lemn. Lucrările cristalizează programul iconografic al Sfinților Brâncoveni pornind de la viața acestora, arta brâncovenească și tradițiile spațiului românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente