Sfințirea Mănăstirii Pătroaia: Stareța Inochentia și artista Silvia Radu au primit distincții

Arhiepiscopul Târgoviștei a sfințit duminică biserica Mănăstirii Pătroaia Deal și a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon” celor două doamne care au contribuit esențial la construirea ei: Stavrofora Inochentia Costache, stareța așezământului monahal, și artista Silvia Radu, principala binefăcătoare și fiică a satului Pătroaia Deal.

La slujba de sfințire și Sfânta Liturghie oficiată de ierarhul Târgoviștei au participat Părintele Vicar Eparhial Ionuț Ghibanu, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, stareți din eparhie, clerici de la parohiile din zonă, autorități locale și centrale.

Părintele Mitropolit Nifon a subliniat importanța monahismului și a mănăstirii în misiunea pastorală a Bisericii și rolul monahilor în sprijinirea, aprofundarea și intensificarea vieții spirituale actuale.

Au primit diplome mitropolitane persoane sau instituții implicate în susținerea noii mănăstiri: Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, cei doi primari succesivi ai comunei Crângurile, din care face parte satul Pătroaia Deal, Primarul comunei Petrești, mânăstirile Viforâta și Dealu, pictorul Marian Ilie, Anca Iordănescu, ing. Ovidiu Pietreanu și Dumitru Giurăscu.

Mânăstirea Pătroaia este singura mânăstire din partea de sud-est a Eparhiei Târgoviștei și prima zidită din temelii în timpul arhipăstoririi Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Nifon. A fost ctitorită pe locul unei vechi vetre monahale din secolul al XIV-lea.

Finanțarea lucrărilor s-a făcut de către Arhiepiscopia Târgoviştei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa și binefăcători particulari – în special Silvia Radu și soțul ei, sculptorul Vasile Gorduz. A fost înființată în 2008, anul în care sculptorul a plecat la Domnul.

Mănăstirea Pătroaia are hramurile „Izvorul Tămăduirii”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente