Sfinţirea locului pentru biserica Schitului „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Baia Mare

 

Duminică, 15 mai 2016, de la ora 17,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica Schitului „Schimbarea la Faţă a Domnului”, din Baia Mare.

 Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură despre rostul şi folosul duhovnicesc, social şi cultural-spiritual al mănăstirilor în ziua de azi, subliniind faptul ca această mănăstire va promova pictura şi arta sacră şi va organiza tabere de vară cu tineretul, despre binecuvântările pe care le aduc locurilor unde sunt amplasate, despre ce înseamnă a fi monah şi să slujeşti zi şi noapte Domnului şi să te rogi pentru pace în lume şi în ţară şi pentru vremuri mai bune.

În anul 2010, au fost încheiate actele de donaţie, a fost numit cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale, un preot slujitor, părintele Gheorghe Ştirb, şi au început lucrările de acces de pe strada Viilor, s-a construit un mic paraclis în care se slujeşte şi azi.

„Schitul este situat într-un loc mirific, iar la slujba de sfinţire s-au rugat în genunchi, împreună cu Arhiereul, câteva sute de credincioşi, pentru ca noua biserică să fie un loc sfânt şi sfinţitor, înspre folosul băimărenilor. Încă din 2001, o familie din Baia Mare, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a oferit, sub pădurea din partea de nord a dealului ce străjuieşte municipiul Baia Mare, un loc pentru a se construi pe el o mănăstire. De atunci, la vecernia din Duminica Tuturor Sfinţilor, sobor de preoţi, cântăreţi şi credincioşi, în frunte cu preot dr. lect. univ. Vasile Borca, urca pe cărăruia abruptă pentru a ajunge la mănăstire, deoarece cu maşina nu se putea merge”, subliniază Andrei Fărcaş, de la Biroului de Presă al Eparhiei.

La slujba de sfinţire au luat parte arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. lect. univ. dr. Vasile Borca, pr. Claudiu Ciaşcai, slujitor al sfântului locaş de închinare, preoţi din Baia Mare şi împrejurimi.

***

În 2013, lucrările au fost preluate de Centrul Eparhial, sub directa îndrumare a P.S. Iustin Sigheteanul, care a numit aici stareţă pe monahia Tatiana Tomoş, iar ca slujitor pe preotul Claudiu Ciaşcai. În aceeaşi toamnă au început lucrările la casa monahală, construită din lemn, în stil maramureşean, care adăposteşte paraclisul, 5 chilii, trapeză şi s-a stabilit hramul sfântului locaş: „Schimbarea la Faţă a Domnului”, praznic împărătesc, care se ţine în 6 august în fiecare an.

Ansamblul monahal va mai cuprinde un Altar de Vară, un centru cultural-spiritual, un turn clopotniţă, un corp pentru chilii, fântână şi locuri de parcare. Schitul este primul aşezământ monahal ortodox din municipiul Baia Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente