Sfințirea locului de biserică oficiată de IPS Mitropolit Teofan la Bălțătești

Luni, 5 august 2013, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în sobor numeros de preoți și diaconi, a sfințit locul viitoarei biserici din incinta Centrului de vacanță pentru copii și tineri „Vestitorii bucuriei” din stațiunea Bălțătești, județul Neamț. La eveniment au participat atât credincioșii din localitate, cât și copii aflați în tabere, sau pacienții Stațiunii de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir”, situată în imediata vecinătate, informează „Ziarul Lumina”.

Aflat la începutul săptămânii în zona Neamțului, conform tradiției, la sărbătorile sfinților nemțeni, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit luni la Centrul de vacanță pentru copii și tineri „Vestitorii bucuriei” din stațiunea Bălțătești, unde a sfințit locul viitoarei biserici a acestui așezământ. Soborul slujitor a fost unul numeros, peste 15 preoți și diaconi participând la slujba de sfințire. Din sobor nu au lipsit și cei care s-au îngrijit îndeaproape de proiectul viitoarei biserici, părintele George Măriuța de la parohia Săcălușești și părintele Alexandru Argatu de la parohia Boroaia.

Un lăcaș de cult atât pentru copiii și tinerii din tabere, cât și pentru pacienții Stațiunii de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală

La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a menționat cum a luat naștere ideea construirii unei biserici la Centrul de vacanță Bălțătești și care va fi menirea viitorului lăcaș de închinare: „Parcurgând acest drum adesea și trecând prin această localitate venerabilă, priveam adesea această casă a Mitropoliei, care părea a fi părăsită. A binecuvântat Dumnezeu cu mulți ani în urmă Mitropolia să devină proprietarul acestei case și am încercat de-a lungul vremii să-i dăm o folosință spre slava lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor. Înainte, întrucât era și stațiunea în apropiere, această casă a fost folosită ca loc de odihnă pentru familiile de preoți. Timpul a trecut, s-a zidit într-însa și un mic paraclis închinat Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian, ca ocrotitori ai stațiunii de alături unde se îngrijesc suferinzii, dar am avut tot timpul sentimentul că această casă nu este folosită la capacitatea ei maximă. De aceea, când părintele George Măriuța de la parohia Săcălușești din apropiere, care cunoștea această casă, mi-a făcut propunerea ca ea să fie destinată tinerilor și copiilor, deși am fost sceptic la început din cauza degradării în care se afla clădirea, am acceptat în cele din urmă. Datorită hărniciei părintelui, cu ajutorul unor fonduri primite de la noi, casa a început încet-încet să capete o altă înfățișare, iar, în urmă cu 2 ani, au început deja să vină primele grupuri de copii și tineri. Reîncepându-se activitățile aici după o anumită pauză, simțeam nevoia și unui loc de rugăciune situat lângă stradă, care să dubleze oarecum casa, iar lucrurile au început să se lege. Pe de o parte, părintele George s-a atașat de această lucrare, pe de altă parte am simțit o colaborare frumoasă cu stațiunea de peste râu și cu militarii de aici, până când a aflat mai multe despre noi părintele Argatu de la parohia Boroaia, care ne-a întins o mână de ajutor în ridicarea unei biserici de lemn. M-am bucurat nespus de mult auzind toate acestea, gândindu-mă că tinerii care vor veni aici vor avea un loc de binecuvântare, iar cu ajutorul unui pod pe care îl vom face peste râu vor veni la lăcașul de închinare și cei din stațiune, nu atât să participe la slujbe, că nu vom avea aici un preot permanent, ci pentru un moment de rugăciune și reculegere. În plus, din când în când, preoții din localitate și din împrejurimi vor săvârși Taina Sfântului Maslu la această biserică, pentru a fi mai aproape de bolnavi. Să dea Bunul Dumnezeu ca acest loc să fie un loc de legătură a omului cu Dumnezeu și un loc de petrecere a timpului liber într-un mod agreabil, pe de o parte, și creștinesc, pe de altă parte”.

După cuvântul Înalt Preasfințitului Teofan, a urmat cuvântul părintelui George Măriuța, care a mulțumit soborului slujitor și credincioșilor prezenți, subliniind importanța momentului: „A rânduit Bunul Dumnezeu ca anul acesta să punem piatra de temelie a viitoarei biserici de lemn din incinta centrului nostru și este un moment de bucurie și împlinire duhovnicească, fiindcă fiecare altar ridicat ajută la mântuirea sufletelor credincioșilor”.

La final, toți cei prezenți la slujba de sfințire au participat la o agapă.

Comentarii Facebook


Știri recente