Sfințirea crucilor noii biserici din Baia

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 21 iulie 2013, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bogdănești din județul Suceava. În după-amiaza zilei de duminică, IPS Pimen a sfințit crucile care vor fi așezate pe noua biserică ce se zidește în parohia Baia, Protopopiatul Fălticeni, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Bogdănești a fost oficiată cu prilejul hramului acestei așezări monahale, ocrotită de Sfântul Ilie Tesviteanul. Acest hram este serbat în fiecare an în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Ilie. La slujbă au participat credincioși din mai multe părți ale județului Suceava, mulți dintre ei îmbrăcați în costume naționale. Tot duminică, IPS Pimen a sfințit crucile care vor fi așezate pe noua biserică a parohiei Baia. În cuvântul de învățătură adresat cu acest prilej, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a vorbit despre importanța Sfintei Cruci.

„Sfânta Cruce este altarul pe care s-a jertfit Mântuitorul Iisus Hristos. Privind-o și închinându-ne ei, ne amintim de această jertfă pe care Mântuitorul a făcut-o, răstignindu-se pe cruce, din dragostea nemărginită pentru noi, oamenii, și pentru mântuirea noastră. Așa cum scrie Sfântul Apostol Pavel, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Unicul Său Fiu la moarte, la moarte pe cruce. Semnul Sfintei Cruci se va arăta întregii lumi când Mântuitorul Iisus Hristos va veni întru slavă să judece viii și morții, la sfârșitul veacurilor. Bucuria mântuirii și a Învierii a venit prin cruce și prin jertfă. De aceea, cinstim atât de mult Sfânta Cruce, de aceea ne însemnăm cu ea și de aceea străjuiește peste tot, mai ales la raspântii de drumuri. Crucea este semnul biruinței, semnul răbdării, semnul nădejdii, semnul dragostei, ea străjuind deasupra acoperișurilor bisericilor, ca să ne arate Învierea și ca să ne învețe jertfirea noastră, dând ca pildă dragostea și jertfirea lui Dumnezeu, a Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare suntem datori să jertfim ceva pentru Biserică și pentru frații mai mici ai lui Hristos, pentru cei bolnavi, pentru cei străini, pentru cei neajutorați. Este un moment cu totul deosebit pentru dumneavoastră, pentru mine și mai deosebit. De ce? Pentru că într-un moment ca acesta se adună foarte multă lume și foarte mulți copii, ceea ce ne arată cu adevărat trăirea creștinească și românească. Dacă acești copii nu vor crește cu frica și dragostea față de Dumnezeu și de aproapele, dragostea de muncă și dragostea față de lăcașul lui Dumnezeu, de sfânta biserică, noi vom fi cei care vor răspunde în fața lui Dumnezeu, mai ales că astăzi sunt atâtea ispite care stau în fața copiilor noștri. Dacă acești copii sunt ascultători față de tată și de mamă și la școală față de domnii învățători sau profesori, atunci aceștia trebuie să le spună doar cuvinte de zidire sufletească. Așa va rezista societatea noastră de astăzi, pentru că așa au rezistat și strămoșii noștri. Ne gândim la Ștefan cel Mare, care a purtat atâtea războaie de apărare a țării, a gliei și credinței străbune. Chiar și aici, la Baia, Ștefan cel Mare a biruit cu ajutorul lui Dumnezeu, chiar dacă oastea sa era mai puțină decât cea a dușmanului”, a spus IPS Pimen.

Comentarii Facebook


Știri recente