Sfințirea clopotelor parohiei arădene „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

Marți, 15 aprilie 2014, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoți a sfințit noile clopote ale Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Caporal Alexa. Înaltpreasfinția Sa și-a arătat mereu părinteasca purtare de grijă față de enoriașii acestei parohii, aflându-se mereu în mijlocul acestora și împărtășindu-se de dragostea cu care este întotdeauna înconjurat, în special de copii din corul „Îngerașii” al Parohiei. La rugăciunea de sfințire s-a cerut lui Dumnezeu: „varsă în el puterea darului Tău, ca, auzind credincioșii robii Tăi glasul sunetului lui, să se întărească în evlavie și în credință (…) prin glasul lui să înceteze furtunile, vânturile și grindinile, viforul și tunetele cele înfricoșătoare, fulgerele și văzduhurile cele vătămătoare”.

Anul acesta, biserica ortodoxă a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Caporal Alexa, Arhiepiscopia Arad, împlinește 223 de ani de la ridicarea ei. Tot acum se împlinesc 95 de ani de la moartea eroului al cărui nume îl poartă satul din 1926, Caporalul Alexa Ion. Tot anul acesta se împlinesc 89 de ani de la turnarea vechiului clopot al Bisericii. Datorită vechimii lui, în toamna anul trecut acesta s-a fisurat, pierzându-și tonalitatea și stricând armonia de odinioară.

La începutul perioadei Triodului, credincioșii Parohiei au început acțiunea de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui nou clopot, cu dorința ca acesta să vestească Învierea Domnului anul acesta. Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și, la începutul Săptămânii Mari, au primit clopotul cel mult așteptat. Odată cu clopotul cel mare – și spunem aceasta datorită celor aproape 400 de kg pe care le cântărește – Biserica a mai primit un clopot mai mic donat de epitropul Popa Alexe, pentru viitoarea capelă din cimitir.

Cele două clopote au fost turnate în renumita turnătorie românească Blotor din Baia Mare, într-un timp record, o parte a acestora fiind materialul vechiului clopot iar o parte din material nou, exigent la pretențiile și calitatea renumitului turnător, adică cupru electrolit 78% și staniu electrolit 22%. Clopotelor Blotor se disting printr-o calitate deosebită atât a turnării cât și a sunetului. Clopotul a fost trimis pentru acordarea profesionistă la Eijsbouts în Olanda, acesta reînviind tonica gamei Si bemol a celor trei clopote.

Clopotul mare poartă icoana Învierii Domnului pentru că aceasta va fi prima veste bună pe care o va aduce peste satul Caporal Alexa și icoana Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil, patronii și ocrotitorii acestei Biserici. Clopotul are următoarea inscripție, potrivit episcopiaaradului.ro: „Dăruitu-s-a acest clopot Bisericii Ortodoxe „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Caporal Alexa, Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte TIMOTEI Arhiepiscopul Aradului, în vremea păstoririi preotul iconom Gabriel C. Mariș prin jertfa enoriașilor parohiei, având sprijinul Primăriei Sântana și returnarea vechiului clopot din 1925 donat de Teodor și Aurelia Stan. Sfințit cu prilejul Sfintelor Paști, 20 aprilie 2014″.

Înnoirea glasului din turla Bisericii a fost posibilă datorită strădaniei preotului paroh Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului dar și sprijinului financiar al Primăriei Sântana. Majoritatea fondurilor însă a fost adunată de la enoriașii jertfelnici și iubitori de Biserică.

De la naștere până la moarte, sunetul clopotelor ne însoțește. Acestea Îl laudă pe adevăratul Dumnezeu, cheamă pe cei vii la rugăciune, îi plânge pe morți, alungă norii, izgonește fulgerele, și înfrumusețează sărbătorile. Glasul clopotului simbolizează și trâmbița cu care îngerul va vesti sfârșitul lumii și învierea morților (Matei 24, 31; I Cor. 15, 52). Rolul social al clopotelor este deasemenea important. Deși au fost destinate inițial serviciului liturgic, clopotele au avut și în cadrul comunității diferite funcții: sosirea ierarhului sau chiar a preotului, anunță amiaza, vestesc diferite pericole publice (incendii, apropierea puhoaielor de apă, atacul în timp de război).

Sfințirea unor clopote este un eveniment deosebit în viața unei biserici sau a unei comunități, datorită duratei lungi de viață a acestora. Clopotul este glasul lui Dumnezeu auzit de săteni. Clopotele ne cheamă în fiecare duminică și sărbătoare pentru ca să ne adunăm în Biserică. Primul sens al cuvântului biserică nu este locașul de piatră, ci adunarea noastră în numele lui Hristos. Astfel, chemarea clopotelor este glasul lui Dumnezeu, prin care își adună Biserica Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente