Sfințirea celei mai vechi biserici din Năvodari

Cea mai veche biserică din Năvodari, cu hramul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, ridicată sub amenințarea buldozerelor comuniste, va fi sfințită duminică, 11 octombrie 2015, începând cu ora 07.45, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. După sfințire, ierarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie, după cum informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Înființată în anul 1975 într-o casă donată de un credincios, parohia Sf. Cuvioasă Parascheva din Năvodari a fost prima biserică ridicată în orașul situat pe malul Canalului Poarta Albă-Midia. Odată cu industrializarea localității și dezvoltarea demografică locașul de cult a devenit neîncăpător, ceea ce a impus construirea unuia nou. Demersul nu a fost ușor, autoritățile comuniste opunându-se, singurul sprijin pentru preotul Vasile Vasile fiind primarul Ion Bojgoi.

Piatra de temelie a noii construcții a fost pusă pe 14 octombrie 1988, lucrările continuând toată iarna, în primăvara anului 1989 ajungându-se cu înălțimea zidurilor la 2 metri. În tot acest timp, preotul Vasile şi credincioșii, care sprijineau construirea bisericii, au fost amenințați şi intimidați de securitate. Continuând lucrările de zidire a bisericii, organele de conducere locale și județene au intrat în alertă și, în toamna lui 1989, au decis demolarea construcției. Preotul Vasile Vasile a fost transferat la Cernavodă, însă demolarea nu a avut loc deoarece credincioșii au păzit zidurile, noaptea rugându-se cu lumânări aprinse pe locul bisericii.

După Revoluția din 1989, preotul Vasile s-a reîntors în parohia Năvodari și a continuat lucrările, pe care le-a finalizat în anul 1992.

Biserica este construită în formă de cruce, fresca fiind pictată în stil bizantin.

Comentarii Facebook


Știri recente