Sfințirea Capelei Institutului „C. I. Parhon” din Capitală

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit, astăzi, 11 iunie 2015, Paraclisul Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” din București. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, preoți și diaconi. Paraclisul este închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța pe care Biserica o are în actul de mântuire al oamenilor, fiind locul unde ei pot dobândi iertarea păcatelor: „Sfințirea unei biserici ne arată, prin slujba care se săvârșește, și ce dobândim noi în Biserică. Prima Evanghelie care se citește atunci când înconjurăm lăcașul de rugăciune ne spune că Hristos Domnul a dat Sfântului Apostol Petru și tuturor Sfinților Apostoli puterea de a lega și dezlega păcatele, adică puterea de a ierta păcatele și de a le ține pentru o vreme, oprind pe cel care nu e încă pregătit, de la botez și de la împărtășanie. Aceasta este semnificația cuvintelor de a lega. Iar, a dezlega, înseamnă a dărui în numele lui Hristos iertarea păcatelor. Biserica este singura instituție din lume în care se dăruiește iertarea păcatelor”.

La finalul slujbei de sfințire a bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Gheorghe Oprea și a oferit mai multe diplome și distincții persoanelor care au ajutat la construirea și împodobirea locașului de cult. Astfel, Preafericirea Sa a oferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru familia prof. dr. Constantin și Mariana-Steliana Dumitrache; Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” pentru conf. univ. dr. Diana Loreta Păun; Diploma omagială și medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru: Andrei Chiliman, primarul Sectorului I al Capitalei, familiei dr. Mircea Vasile și Adina Ghemegian, familiei arhitect Dragoș și Corina Neamțu, dr. Dumitru Ioachim, dr. Serghei Gorbacevski, asist. șef Ioana Negoescu; Diploma de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, pentru: Valentin Săftoiu, familiei Marius Valentin și Anne-Marie Văduva, Sorin Greu și pictorului Sorin Efros.

Pentru biserica sfințită astăzi, Preafercirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare și cărți de cult, iar credincioșilor prezenți iconițe cu chipul Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.

La rândul său, în semn de prețuire, părintele paroh Gabriel Oprea a dăruit Patriarhului României o icoană frescă cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena, cartea Noul Testament cu Psalmi îmbrăcat în piele și un buchet cu flori. De asemenea, cu ocazia sfințirii capelei Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon” din București, Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a transmis un mesaj de felicitare prin intermediul doamnei Diana Păun, consilier de stat la Departamentul de sănătate publică – Administrația prezidențială.

În această zi, când Paraclisul Institutului „C. I. Parhon” și-a serbat cel de-al doilea hram de prăznuirea Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în altarul de vară amenajat în vecinătatea lăcașului de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Alexandru Barna, consilier la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ionuț Badea, secretar eparhial coordonator al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protoiereu Dan Toader de la Protopopiatul Sector I Capitală, părintele Marius Ciprian Dinu, coordonator al preoților de caritate din Capitală, precum și alți preoți care slujesc la capele ale spitalelor din București și alți slujitori, preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…