Sfințirea bisericii Sf. Ap. Andrei din Beclean

Biserica Ortodoxă din centrul Becleanului, care poartă hramul „Sf. Ap. Andrei” a fost sfințită la 17 august 2013, de către ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, informează radiorenasterea.ro

Slujba de binecuvântare a noului locaș de cult a debutat la ora 8:30, iar alături de Înaltpreasfinția sa a slujit PS Timotei al Spaniei și Portugaliei. Din sobor au făcut parte mai bine de 70 de slujitori între care, preoți protopopi, stareți de mănăstiri, preoți profesori și preoți slujitori din parohiile învecinate. După ritualul specific târnosirii, soborul de ierarhi și preoți a oficiat Sf. Liturghie Arhierească.

În cadrul slujbei, Mitropolitul Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Pornind de la cuvintele Psalmistului David, regăsite în Psalmul 83, Cât de iubite sunt locașurile Tale Doamne al Puterilor, dorește și se sfârșește sufletul meu după curțile Domnului(Ps. 83, 1-2), Înaltpreasfinția sa a vorbit despre importanța locașurilor de rugăciune în viața creștinilor: „Întotdeauna omul care are o viață spirituală profundă realizează cât de important este locașul de rugăciune. Cât de important este locul sacru. Nu de acum, ci din totdeauna, oamenii preocupați de cele spirituale erau conștienți că în anume locuri, consacrate lui Dumnezeu, se întâmplă lucruri extraordinare.”

Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul parohiei. La acest moment de sărbătoare au fost prezenți mulțime de credincioși din Beclean și din localitățile învecinate, cărora li s-au alăturat oficialități naționale și locale.

La finalul slujbei, ÎPS Andrei i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în edificarea acestui locaș de cult și în semn de apreciere a dăruit distincții din partea Arhiepiscopiei Clujului. Părintelui Protopop Doru Zinveliu, parohul acestei biserici, i s-a acordat cea mai mare distincție pentru preoți a Arhiepiscopiei Clujului, Crucea Transilvană. ÎPS Andrei a dăruit Crucea Transilvană și doamnei deputat Doina Pană și dl. Liviu Maior, precum si dipolme de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în construcția bisericii.

Primăria orașului Beclean i-a dăruit cu această ocazie, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

În finalul tuturor cuvântărilor, protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu a adus calde mulțumiri tuturor ctitorilor, Înatlpreasfințitului ierarh, credincioșilor și preoților, pentru ajutorul oferit și pt alăturarea la acest moment de bucurie.

Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Ap. Andrei” din Beclean a fost pusă în anul 1995 de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, iar lucrările de construcție au început în anul 1998. În prezent, se efectuează lucrări de pictură a interiorului bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente