Sfințirea bisericii românești din Cipru

Duminică 6 octombrie a.c. a avut loc sfințirea bisericii de lemn cu hramurile „Sf. Muc. Chiriachi și Sf. Ioan Iacob” din localitatea Tamassos-Cipru aparținând comunității românești de aici.

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către Inaltpreasfințitul Isaia mitropolit de Tamassos și Orini împreună cu Preasfințitul Visarion Episcopul Tulcii delegat al Preafericitului Părinte patriarh Daniel, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Tulcii.

La slujbă au luat parte membrii ai comunității din Cipru, precum și credincioși ciprioți. Ambasada României din Cipru a fost reprezentată de către dl. consilier Marius Gălbează.

La sfârșitul slujbei au rostit cuvântări Înaltpreasfințitul Mitropolit Isaia care a arătat bucuria de a găzdui lăcașul de cult al românilor chiar în curtea noii clădiri a mitropoliei, Preasfințitul Visarion care mai întâi a transmis binecuvântările întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române după care a tălmăcit celor prezenți pericopa Evanghelică a duminicii a XX-a după Rusalii. Totodată Preasfinția a reliefat importanța momentului și semnificația specială că în sfârșit românii aflați în Cipru au posibilitatea de a avea un locaș propriu de rugăciune.

„Este un mare dar de la Dumnezeu că aveți această sfântă Biserică în care Sfânta Liturghie și celelalte servicii religioase se vor săvârși în limba română „limba vechilor cazanii”. Felicităm pe părintele paroh Ciprian Mega, pe membrii Consiliului parohial ca și pe toți cei care au arătat iubire jertfelnică pentru înălțarea acestui Sion românesc în inima Ciprului. Fiți bucuroși de lucrul acesta și căutați ca în fiecare duminică și sărbătoare să umpleți- ca și acum -acest sfânt locaș unde vă veți găsi alinare, pace și bucurie duhovnicească” – a spus Preasfinția Sa .

Cu acest prilej ierarhul român a oferit Înaltpreasfinției Sale Isaia o icoană a Maicii Domnului pictată în atelierul Episcopiei Tulcii, iar bisericii i-a fost dăruită la fel o icoană cu Preacurata Fecioară. La sfârșit Înaltpreasfințitul Mitropolit Isaia a oferit și el daruri simbolice oaspeților români ca și tuturor celor care s-au implicat în construirea acestei sfinte biserici. P.C. pr. Ciprian Mega a mulțumit tuturor celor prezenți exprimând sentimente de prețuire față de toți binefăcătorii acestui sfânt locaș.

Construită din lemn în stil maramureșean anul trecut biserica românească din Tamassos și-a primit astfel podoaba harică a sfințirii spre slava lui Dumnezeu și folosul duhovnicesc al românilor aflați în insula Cipru.

Comentarii Facebook


Știri recente