Sfințirea Bisericii ortodoxe sârbe din Sutjeska

Duminică, 19 aprilie, la Sutjeska-Serbia, s-a târnosit biserica comunităţii sârbe de aici, locaş de cult la care s-a pus piatra de temelie în anul 2002. Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi urmare a invitaţiei adresată de Consiliul parohial al bisericii, la acest eveniment important din viaţa comunităţii sârbe din Sutjeska, a fost prezent şi părintele Petru Berbentia, protopopul Reşiţei. Prezenţa sfinţiei sale se datorează bunelor relaţii de frăţietate pe care le-a promovat, în numele Episcopiei Caransebeşului, cu comunitatea românească, precum şi cu cea sârbească, din mai multe localităţi ale Banatului Sârbesc, dar şi cu românii de pe Valea Timocului, Valea Moravei şi Ţinutul Homolie, din sud-estul Serbiei, români ce aparţin de Episcopia românească „Dacia Felix”.

Astfel, după cum aflăm de la Protop. Petru Berbentia şi Diac. Pavel Canea, la orele dimineţii, Preasfinţitul Părinte Nicanor, Episcopul sârbilor din Banatul Voivodinei, a sosit în satul din pusta Banatului şi a fost întâmpinat de un impresionant sobor de preoţi sârbi, de preotul Cristian Popi, cel ce administrează Biserica românească din Sărcia, dar şi de protopopul Reşiţei. După aşezarea unei cutii cu Sfinte Moaşte, în Masa Altarului, rugăciunile speciale de sfinţire şi procesiunea de înconjurare a noului locaş de rugăciune, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

La vremea cuvenită, preotul sârb de la Veliki Begheiţi (Toracul Mare), a rostit un cuvânt de învăţătură, iar după otpustul Sfintei Liturghii, protopopul Petru Berbentia a dat citire mesajului frăţesc al Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian. În continuare Preasfinţitul Părinte Nicanor a rostit un cuvânt adecvat momentului festiv, mulţumind pentru gândurile transmise de la Caransebeş.

La propunerea părintelui paroh Iovan Vaselinov, ctitorul bisericii, Preasfinţitul Părinte Nicanor a împărţit acte de cinstire celor ce au sprijinit această lucrare, precum şi „naşilor” bisericii pentru ziua de hram, pentru că această biserică v-a avea ca hram „Învierea Domnului”. Pentru toată munca depusă, părintele paroh a primit distincţia de „iconom” şi dreptul de a purta brâu roşu.

„Evenimentul de astăzi a demonstrat încă o dată că românii şi sârbii din Serbia şi din România se bucură de momentele de împreună rugăciune, participă la bucuria fiecărei comunităţi şi păstrează credinţa pravoslavnică, credinţa ortodoxă, credinţa pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o nouă tuturor”, a subliniat părintele protopop Petru Berbentia.

Sutjeska (româneşte, Sărcia), este o localitate în Banatul Voivodinei – Serbia, adică în ceea ce este îndeobşte cunoscut sub numele de Banatul Sârbesc. Până duminică, 19 aprilie 2015, comunitatea ortodocşilor sârbi nu au avut locaş de închinare, în mare parte aceasta datorându-se frământărilor politice ale vremurilor din ultima parte a secolului XX.

Comentarii Facebook


Știri recente