Sfinţirea bisericii din Zabloteni

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Zaboloteni, comuna Trifești, județul Iași a fost sfințită duminică, 20 septembrie 2015, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum informează site-ul doxologia.ro. După slujba de târnosire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, pe o scenă special amenajată în curtea lăcaşului de cult.

„Asumându-și crucea, în ciuda încercărilor și suferințelor, omul are o viață liniștită”

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învățătură în care a explicat ce înseamnă a-ți lua crucea și a-L urma pe Mântuitorul.

„A lua crucea înseamnă să înțelegi că ești om al suferinței, să te lupți să depășești încercările vieții, să nu-L blestemi pe Dumnezeu, viața sau soarta, sau pe cei care ți-au făcut rău, ci să spui: îmi va ajuta Dumnezeu să trec și peste această încercare; Dumnezeu să-i ierte pe cei care îmi fac rău. Asumându-și crucea, în ciuda încercărilor și suferințelor, omul are o viață liniștită. De cealaltă parte, ce înseamnă ca omul să nu-și ia crucea? Înseamnă a întâmpina toate suferințele și încercările care îi vin în viață cu răzbunare, cu blestem, cu dorință de a răsplăti răul cu rău, crezând că în acest mod își va rezolva problemele. Adevărul este că cei care aleg prima cale și își asumă crucea și suferința, în cele din urmă găsesc drumul spre o viață liniștită, iar cel care așează răzbunarea, principiul dinte pentru dinte, întorcerea înzecită a răului, se înnoroiază și mai mult și cade mai tare în păcat, negăsindu-și niciodată liniștea”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Distincţii pentru ostenitori

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc oferirea distincțiilor de vrednicie din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru preoții și credincioșii implicați în lucrările de construcție și pictură. Astfel, pr. Mihai Benone Chelaru, fost paroh la Zaboloteni, precum și actualul paroh Iulian Moisii, au fost hirotesiți de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan întru iconom-stavrofori. Unui alt fost paroh de Zaboloteni, preotului pensionar Mihai Pîslaru, i-a fost conferită distincția Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei. Distincții de vrednicie au primit și domnul prefect Dan Cârlan, domnul primar Alexandru Ivănucă, precum și numeroși enoriași și binefăcători.

***

Construirea Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Zaboloteni a început în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și s-a finalizat în toamna anului 2014. Lucrările de pictură au fost realizate în tehnica fresco între anii 2012 – 2014 către pictorul Marcel Furtună. Toate lucrările au fost săvârșite prin jertfa și contribuția credincioșilor parohiei și a unor donatori evlavioși. Acestora li s-au adăugat instituții administrative, locale și centrale.

Comentarii Facebook


Știri recente