Sfințirea Bisericii din Parohia Siliștea 1. IPS Ioachim a spus că trebuie să coborâm mintea în inimă, acolo unde locuiește Hristos

Îndemnul a fost adresat duminică de IPS Ioachim credincioșilor din satul Siliștea, comuna Români, județul Neamț, conform site-ului oficial al Eparhiei.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit duminică, 6 noiembrie 2017, Biserica Sfânta Treime și altarul de vară al acesteia din Parohia Siliștea 1, Protopopiatul Buhuși. După slujba de sfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici.

În cuvântul rostit, IPS Ioachim a evidențiat importanța Sfintei Liturghii în viața creștinului.

Sfânta Liturghie este slujba slujbelor și coroana tuturor laudelor bisericești. În ea se concentrează toată viața noastră, întrucât participând la Liturghie, participăm la însăși viața Mântuitorului Iisus Hristos care s-a dat pe Sine pentru noi.

Ierarhul a mai explicat că la plinirea vremii, Mântuitorul a abolit prin venirea Lui în trup civilizația morții ajunse la apogeu. A biruit nu moartea biologică, ci moartea teologică. Aceasta însemnând că din cauza păcatului, atunci când sfârșim, alunecăm în neant. Neființa înseamnă lipsa dragostei Lui Dumnezeu, a adăugat Înaltpreafinția Sa.

În contextul sfințirii locașului de cult, chiriarhul a amintit cele două forme ale Bisericii și a subliniat roadele comuniunii prin rugăciune.

Biserica are două forme, una de zid înfrumusețată, iar cealaltă sunteți frățiile voastre. Am văzut astăzi cum v-ați focalizat cu ochii voștri trupești și sufletești spre scena aceasta care a devenit prin oficierea Liturghiei Altar Sfânt. Noi am intrat în comuniune nevăzută cu Persoanele Preasfintei Treimi care în chip tainic ne-au revelat fiecăruia un semn, ne-au picurat har, cum a picurat și peste lăcașul acesta care a devenit casă a Lui Dumnezeu și poartă a Cerului.

Însă rugăciunea desăvârșită are loc atunci când mintea coboară în inimă, acolo unde se află Mântuitorul:

Cu mintea ne înălțăm la Cer, dar ea nu pătrunde în metafizic. Ea analizează și pune în definiții tot ceea ce este creat, dar pe aceasta când o cobori în inimă, cum spun Sfinții Părinți, acolo stă Hristos. Inima este centrul ființei noastre și la botezul nostru în ea a fost așezat Domnul Iisus Hristos, a încheiat Chiriarhul Romanului și Bacăului.

La final, pentru întreaga activitate desfășurată, Pr. paroh Ioan-George Purcariu a fost hirotesit iconom stavrofor. Credincioșii prezenți la eveniment au avut prilejul de a aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Varvara și Icoanei Maicii Domnului Pantanassa– vindecătoare de cancer, aduse de la catedrala arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva din Roman.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente