Sfințirea Bisericii din Mărgineni. Bogăția ar trebui să constituie prilej de întărire a comuniunii și întrajutorării între semeni, a spus IPS Varsanufie

În predica rostită duminica aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a subliniat modul în care ar trebui creștinul să-și valorifice bogăția. Bogăția ar trebui să constituie prilej de întărire a comuniunii și întrajutorării între semeni, a spus Arhiepiscopul Râmnicului citându-l pe Sfântul Clement Alexandrinul.

În data de 27 august 2017, IPS Varsanufie a oficiat slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Mărgineni, Protopopiatul Drăgășani. După târnosire, Înaltpreasfinția Sa, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială, informează site-ul Eparhiei.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical (Matei, 19: 16-26), ierarhul a explicat că Hristos Domnul nu condamnă bunurile materiale, ci starea de robie în care tânărul bogat se afla față de acestea. Mântuitorul recomandă vânzarea averilor pentru că „e cu mult mai omenos să vindeci sufletele bolnave ale bogaţilor, să-i smulgi din păcat şi să lucrezi în tot chipul cu putinţă la mântuirea lor“, după cum învață Clement Alexandrinul.

Acesta a alcătuit o omilia „Care bogat se va mântui?”. Sfântul arată că bogăția îndepărtează pe creștini de calea mântuirii, prin modul greșit în care este folosită. În loc să constituie prilej de întărire a comuniune și într-ajutorării între semeni, ea devine un mijloc de manifestare a egoismului, aroganței, autosuficientismului cum vedem și din Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina sau Pilda bogatului nemilostiv, a adăugat chiriarhul Râmnicului.

„Patimile sunt înăluntrul sufletului, iar averile în afară“, învață Clement, și de aceea, în Evanghelia de astăzi, leacul potrivit pentru tânăr era nu sărăcirea, ci comuniunea cu cei săraci, aflarea și alinarea suferințelor acestora, a completat Înaltpreasfinția Sa.

Prin toate acestea se justifică spusele Mântuitorului că „mai lesne să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu” a concluzionat IPS Varsanufie.

Comentarii Facebook


Știri recente