Sfinţirea bisericii din localitatea Sâmbata de Jos

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Sâmbăta de Jos, judeţul Braşov, a fost târnosită în Duminica a 11-a după Rusalii, zi în care i-am cinstit şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar la marea sărbătoare a satului au participat mulţimi de credincioşii, fii ai satului şi numeroşi oaspeţi, amintindu-l aici pe ambasadorul României la Vatican, Excelenţa Sa domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, după cum aflăm de la mitropoliaardealului.ro.

Locaşul de cult zidit la 1796 de Samuel von Brukenthal pentru credincioşii ortodocşi din localitatea unde baronul sibian a ridicat un castel, a fost renovat şi înfrumuseţat în ultimii ani, prin strădaniile preotului paroh Victor Pandrea, ale autorităţilor locale din comuna Voila şi ale credincioşilor. Pentru că nu s-au găsit mărturii ale sfinţirii acestei biserici, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat întreaga rânduială de târnosire, la exterior şi la interior. După slujbă, ierarhul le-a explicat credincioşilor înţelesurile acestei rânduieli liturgice, iar mai apoi toţi cei prezenţi au intrat în Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Masă şi la capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Iertarea divină

Sfânta Liturghie a fost oficiată într-un spaţiu amenajat în curtea bisericii. În sobor s-au aflat protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă, precum şi slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi. Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele Victor Pandrea, care a elogiat personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu, martirizat împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul Ianache.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat Evanghelia duminicii şi le-a explicat credincioşilor învăţăturile desprinse din Pilda datornicului nemilostiv. Părintele Mitropolit a felicitat comunitatea pentru renovarea bisericii şi mai ales pentru dragostea faţă de tradiţiile sfinte româneşti.

Mai apoi, ierarhul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Duminica românilor migranţi, intitulat „Iubirea de Biserică şi Neam întăreşte comuniunea românilor de pretutindeni”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu oferirea unor acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, dar şi Primăriei Voila. De asemenea, părintele Victor Pandrea a fost hirotesit iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente