Sfinţire de troiţă în cartierul „Dimitrie Cantemir” din Galaţi

Pentru credincioşii parohiei Dimitrie Cantemir din Galaţi, Praznicul Înălţării Sfintei Cruci a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească întrucât troiţa amplasată lângă locul viitoarei biserici parohiale a primit veşmântul sfinţeniei.

Troiţa, ridicată prin râvna şi dragostea credincioşilor se doreşte a fi un spaţiu de închinăciune, dar şi un semn văzut al comuniunii dintre toţi enoriaşii parohiei, care se pregătesc de înălţarea sfântului lăcaş, deoarece tânăra parohie gălăţeană nu are încă un lăcaş de cult propriu, ci sfintele slujbe sunt oficiate în incinta unui cort militar.

La slujba de sfinţire a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a fost întâmpinat de credincioşii tineri şi adulţi, cu dragoste şi cu bucurie duhovnicească, după cum ne-a precizat Pr. Adrian Portase.

După momentul sfinţirii, ierarhul Dunării de Jos a purtat un dialog catehetic cu copiii adunaţi în jurul troiţei. A fost o lecţie practică de religie, istorie şi cultură creştină desfăşurată în prima zi a noului an şcolar, prilej cu care tinerii au „descifrat” sensurile „înălţării” Sfintei Cruci din viaţă creştinului.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat faptul că „În cartierul «Dimitrie Cantemir», cel mai tânăr cartier din municipiul Galaţi, în proximitatea locului oferit pentru construirea bisericii Sf. Cuv. Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor, a avut loc un eveniment deosebit, care coincide şi cu deschiderea noului an şcolar: am participat la prima lecţie cu toţi copiii cartierului, în faţa unei troiţe care a fost sfinţită şi despre care ei au spus că este cel mai bun dar comun pentru acest cartier.

În acelaşi timp, copiii s-au constituit în primul nucleu de credincioşi care vor contribui prin cuminţenia lor la ridicarea unei noi biserici a cărei Sf. Cruce deja s-a aşezat acum, în acest loc.

Să ajute Dumnezeu ca tânăra parohie, împreună cu şcoala şi biserica ce se va înălţa, să contribuie la unirea familiei duhovniceşti din acest cartier!”.

La final, toţi cei prezenţi s-au închinat la troiţa sfinţită, au fost miruiţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi au primit iconiţe şi alte daruri de suflet..

***

Parohia Dimitrie Cantemir a fost înfiinţată la data de 1 februarie 2009, iar din anul 2011 sfintele slujbe au început să se săvârşească regulat într-un cort militar, amenajat după putere, de credincioşi.

Este situată în cartierul de locuinţe ANL cu acelaşi nume din Galaţi, formată, în majoritate, din familii tinere cu copii.

Parohia Dimitrie Cantemir îl are ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

Comentarii Facebook


Știri recente