Sfințire de raclă | PF Daniel: Sf. Paisie de la Neamț a întemeiat o școală de spiritualitate pentru întreaga Ortodoxie

Părintele Patriarh Daniel a sfințit joi la București o raclă de procesiune cu un fragment din moaștele Sf. Cuv. Paisie de la Neamț, despre care a spus că a întemeiat o școală de spiritualitate folositoare pentru întreaga Ortodoxie.

Sf. Paisie de la Neamț (Velicicovschi) a organizat și îndrumat obști monahale la mănăstirile Dragomirna, Secu și Neamț. El a tradus Filocalia în limba rusă.

Prin viețuirea isihastă și generațiile de ucenici pe care le-a creat, cât și prin munca de traducere a Sfinților Părinți, a fost un apărător al Ortodoxiei, a spus Patriarhul Daniel.

Dar al Ucrainei pentru români

„Erau vremuri în care Ortodoxia trebuia apărată și vedem că apărarea Ortodoxiei s-a făcut mai întâi de către sfinții rugători, sfinții nevoitori și sfinții cărturari, care îndemnau poporul să păstreze credința, dar și să redescopere bogăția Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe”, a precizat părintele patriarh.

Printre ucenicii săi s-au numărat Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Mitropolitul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. În descendența spirituală a sfântului, Preafericirea Sa i-a enumerat și pe Sfântul Calinic de la Cernica și pe Sf. Gheorghe, starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani.

Astfel, a spus Patriarhul Daniel, „Sf. Paisie a fost un dar al Ucrainei pentru români, după cum Sf. Petru Movilă a fost un dar al românilor pentru Ucraina… Atât Sfântul Cuvios Paisie cât și, mai târziu, Sfântul Ierarh Petru Movilă, au apărat Ortodoxia.”

Folositor întregii Ortodoxii

O parte din cei aproximativ 1.000 de ucenici ai Sf. Cuv. Paisie de la Neamț au mers, după trecerea sfântului la Domnul, în Rusia, unde au înființat mănăstiri isihaste.

„Cea mai celebră dintre toate a fost Mănăstirea de la Optina și părinții acestia, isihasti, paisieni, nemțeni, au dezvoltat în secolul al XIX-lea o spiritualitate ortodoxă foarte bogată, care a inspirat apoi pe unii scriitori creștini, cum a fost Dostoievski”, a menționat Patriarhul Daniel.

„Deci Sfântul Paisie de la Neamț a făcut o școală monahală, o școală de spiritualitate folositoare întregului creștinism ortodox, întregii Ortodoxii”, a adăugat el.

„Sfântul Paisie era un om cu adevărat înțelept și rugător și ne arată cât de mult Viețile Sfinților Părinți și lucrările, operele Sfinților Părinți constituie în vremuri de încercare, de uscăciune sufletească, de secularizare, constituie izvoare de înnoire și de putere duhovnicească”, a încheiat Părintele Patriarh.

Povestea moaștelor Sf. Cuv. Paisie de la Neamț

Prezent la ceremonia de sfințire, Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc, Starețul Mănăstirii Neamț, a prezentat un scurt istoric al sfintelor moaște.

Mormântul sfântului era cunoscut, dar moaștele nu i s-au găsit decât de curând.

În 24 mai 1986, a fost descoperit un sfânt necunoscut care era îngropat sub o potecă de la Mănăstirea Neamț. Mulți au spus că acela ar fi fost de fapt Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi.

Pentru a pune capăt polemicilor, în 23 septembrie 2013, o comisie organizată de Mitropolia Moldovei a început cercetările la mormântul Sf. Paisie din Biserica Înălțării Domnului a Mănăstiri Neamț.

Moaștele Sf. Cuv. Paisie de la Neamț au fost găsite în sicriu, în mormântul său. După o cercetare care a stabilit că sunt ale sfântului, în 20 mai 2015, s-a făcut o raclă mare pentru ele.

Racla sfințită joi la Reședința Patriarhală din București este una mai mică, pentru procesiuni, și conține doar un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente