Sfințire de biserică și de casă socială în Parohia Rediu Scânteii, Protopopiatul Iași III

Credincioșii Parohiei Rediu Scânteii din Protopopiatul Iași 3, greu încercați în anul 2005, când biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sf. Mare Mc. Gheorghe” a fost distrusă de un incendiu, l-au avut în mijlocul lor, duminica trecută, pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, și a sfințit noul lăcaș de cult, precum și o casă socială, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În data de 6 august 1992, în localitatea Rediu Scânteii din județul Iași se punea piatra de temelie a unei sfinte biserici cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sf. Mare Mc. Gheorghe”, de către pr. Vasile Mihăilă, în timpul arhipăstoririi Înalt Preasfințitului Părinte Daniel Ciobotea, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Slujba sfințirii avea să fie săvârșită 12 ani mai târziu, de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Bucuria enoriașilor din Rediu însă nu avea să dureze prea mult, fiindcă, doar un an mai târziu un bărbat din localitate, a incendiat sfântul lăcaș, folosind o găleată cu motorină, după care a intrat în cimitir, unde a dărâmat mai multe cruci de pe morminte. Pagubele produse de incendiu la acel moment s-au ridicat la aproximativ trei miliarde lei vechi.

Deși părea un obstacol de netrecut, având în vedere posibilitățile materiale deosebit de reduse ale localnicilor din Rediu Scânteii, credința puternică și nădejdea acestora că nu vor mai fi nevoiți să meargă kilometri întregi până la biserica din satul învecinat și-au adus roadele. Chiar în anul incendierii a început reconstrucția noului lăcaș, datorită contribuției epitropului Gheorghe Aneculăesei și a soției sale Elena, împreună cu fiii lor, dar și prin osârdia enoriașilor parohiei și a credincioșilor din împrejurimi, care au fost îndrumați și sprijiniți duhovnicește de preoții Bogdan Sârbu, Nicolae Tabarcea și Marius Crețu, actualul preot suplinitor al parohiei.

Lăcașul de cult a fost sfințit duminica trecută de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfințire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o frumoasă scenă împodobită, au luat parte numeroși credincioși de toate vârstele, care au stat la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat și membri ai autorităților locale.

„Omul trebuie tot timpul să se hrănească cu cuvântul Domnului, în fiecare zi”

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, IPS Teofan a vorbit despre necesitatea ca fiecare creștin să se hrănească în permanență din cuvântul lui Dumnezeu: „Omul trebuie tot timpul să se hrănească cu cuvântul Domnului, în fiecare zi. Când se săvârșește Sfânta Liturghie, să participe la ea, dimineața și seara să se roage câteva clipe, și dacă se poate în timpul zilei, și mai ales în sărbători, să deschidă Sfânta Scriptură și de acolo să primească hrana cea vie. De cealaltă parte, preotul, episcopul și slujitorul împlinesc cuvântul Mântuitorului: «Dați-le voi să mănânce!» prin ajutorarea cu un bănuț, cu o bucată de pâine, cu un medicament, prin sfințirile de biserici, dar mai presus de toate, prin hrănirea celorlalți cu cuvântul Domnului”.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Mihail Roșu a dat citire unei copii a hrisovului de sfințire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan și pus, la slujba târnosirii, în piciorul sfintei mese din altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. suplinitor Marius Crețu a adresat câteva cuvinte mulțimii prezente, în care a făcut referire la cei care au făcut posibilă ridicarea lăcașului de cult.

La sfârșit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Marius Crețu iconom, cât și pe ceilalți doi preoți ce s-au implicat de-a lungul timpului în ridicarea lăcașului de cult. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a felicitat atât pe părinte, cât și pe enoriași, pentru felul în care au știut să-și împodobească biserica, oferind distincție de vrednicie Consiliului parohial, precum și tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la renovarea lăcașului de cult.

După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan a sfințit noua casa socială a parohiei Rediu Scânteii.

Comentarii Facebook


Știri recente