Sfințire de biserică la Mănăstirea Strâmba: Starețul a primit cea mai înaltă distincție din eparhie

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a sfințit marți Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mănăstirii Strâmba, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului. Starețul a primit „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească din Episcopia Sălajului.

După sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a oficiat slujba Sfintei Liturghii în altarul de vară al mănăstirii.

La acest eveniment au participat numeroși pelerini, și oficialități județene și locale.

La final, PS Petroniu a acordat starețului, arhim. Grighentie Oțelea, „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate desfășurată.

Ierarhul a oferit lui Adrian-Ștefan Făgărași, unul dintre donatorii principali, „Crucea Sălăjană” pentru mireni, în semn de apreciere pentru ajutorul acordat Sfintei Biserici. Starețul mănăstirii a oferit Preasfinției Sale o cârjă arhierească.

Mănăstirea Strâmba

Mănăstirea Strâmba datează din secolul al 15-lea, mai exact din anul 1470. Potrivit tradiției, întemeietorul acestui sfânt lăcaș de cult este o femeie bogată care avea un handicap la picior și la coloană, fiind gârbovă (strâmbă).

Aceasta avea o fiică bolnavă și văzând râvna la rugăciune a doi călugări ce pustniceau prin aceste locuri, i-a rugat să mijlocească prin rugăciune la Bunul Dumnezeu, pentru vindecarea fiicei sale, făgăduind averea sa, care era de 180 de iugăre de pământ, suprafață de teren pe care s-a întemeiat, ulterior, așezământul monahal.

Biserica de lemn din incinta mănăstirii adăpostește o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, numită și „Dulcele sărut”, care a făcut celebră mănăstirea în perioada interbelică îndeosebi, amplificând pelerinajele.

Mănăstirea este implicată în diferite acțiuni de întrajutorare a persoanelor sărmane. An de an, aici sunt organizate tabere pentru copiii participanți la proiectul „Alege școala” și nu numai, se desfășoară cercuri pedagogice ale profesorilor, conferințe tematice, precum și alte activități culturale.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente