Sfințire de biserică la Cizer

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei Cizer, protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej Păreasfinția Sa a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult începând cu anul 2011 și a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară ridicat în curtea bisericii, după cum ne-a transmis arhid. Adrian Onica.

La slujbă au participat, alături de părintele paroh Ananie Pojar, preoții din parohiile învecinate, dar și numeroși credincioși din localitate și parohiile vecine.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe părintele diacon Călin Blaga, acesta urmând a sluji ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău.

De asemenea, în cadrul ecteniei întreite au fost înălțate lui Dumnezeu rugăciuni pentru pace.

Situată în extremitatea sud-vestică a județului Sălaj, localitatea Cizer este atestată documentar pentru prima dată la anul 1219.

Un edificiu important din localitatea Cizer, dar și pentru întreaga Transilvanie, este biserica de lemn ridicată în anul 1773. Meșterul care a ridicat acestă biserică este Vasile Nicula Ursu, cel care, sub numele de Horea, a intrat în istoria națională ca martir al răscoalei țărănești din 1784, alături de Cloșca și Crișan. În anul 1968 biserica a fost mutată și restaurată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Biserica actuală, cu hramul Nașterea Maicii Domnului a fost ridicată între anii 1940-1948.

Comentarii Facebook


Știri recente