Sfințire de biserică închinată Sfântului Ioan Rusul, la Volovăț

Duminică, 27 iulie 2014, a fost zi de mare sărbătoare și de o deosebită importanță istorică pentru enoriașii parohiei sucevene Volovăț, care au participat în număr mare la slujbele religioase săvârșite cu ocazia sfințirii noii biserici cu hramul Sfântul Ioan Rusul, informează doxologia.ro

IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent la sărbătoarea comunității din Volovăț, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. prof. Gheorghe Hoștiuc, inspector al Sectorului Învățământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Petru Lupăștean Barfă, protopopul Protoieriei Rădăuți, precum și pr. Gheorghe Brădățan, parohul din Mălini.

Bătrânii comunei Volovăț, dar și tineri și copii îmbrăcați în frumoasele costume populare, alături de preoții slujitori Dumitru Valenciuc și Ioan Paul Valenciuc, l-au întâmpinat duminică pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, venit să sfințească noua biserică „Sfântul Ioan Rusul” din localitate. După primirea tradițională cu pâine și cu sare, a urmat slujba de târnosire. Lăcașul de cult a fost sfințit prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfințire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o frumoasă scenă împodobită, au luat parte aproape numeroși credincioși, care au stat și la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat și membri ai autorităților locale.

„Dacă nu luăm aminte și nu vestim binefacerile lui Dumnezeu și puterea Lui, pietrele vor striga”

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a vorbit despre credința ca dar al lui Dumnezeu, care trebuie în permanență mărturisit: „Mântuitorul Iisus Hristos este Mântuitorul nostru și Binefăcătorul nostru. Credința este darul lui Dumnezeu, este această deschidere a sufletului omului către Dumnezeu, care își găsește liniștea numai în Creatorul a toate, prin împlinirea poruncilor Lui. Vă îndemn să aveți credință, dar și să mărturisiți binefacerile pe care le primiți de la Dumnezeu. Dacă nu luăm aminte și nu vestim binefacerile lui Dumnezeu și puterea Lui, pietrele, după cum spune Mântuitorul în Evanghelia Sa, vor striga. Întreaga natură neînsuflețită, nerațională, va striga puterea lui Dumnezeu, arătând de cine a fost creată”.

„Am dorit să lăsăm Volovățului o biserică în amintirea celei duse de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Putna”

Noua biserică din Volovăț, închinată Sfântului Ioan Rusul, este din lemn și a fost construită în amintirea unui fost lăcaș de cult din această parohie, strămutat de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Putna, după cum ne-a mărturisit pr. paroh Dumitru Valenciuc: „Dau slavă lui Dumnezeu că am reușit să ridicăm această biserică, nu una obișnuită, întrucât am încercat să reproducem un lăcaș de cult specific secolului al XVIII-lea, după rânduiala și cu tehnicile de atunci. Am dorit să lăsăm Volovățului o biserică în amintirea celei duse de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Putna. Amintim că începuturile Țării Moldovei stau la Volovăț, unde a fost înmormântat de altfel și Dragoș Voievod. Mulțumim tuturor pentru osteneală și, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, atât noi, cei de acasă, cât și copiii noștri ce pribegesc în lume pentru o bucată de pâine, să ne simțim ocrotiți și binecuvântați de Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc hirotesia în iconom stavrofor a părintelui Ioan Paul Valenciuc, cel de-al doilea preot slujitor al parohiei Volovăț.

Comentarii Facebook


Știri recente